🏃Zacznij mądrze biegać🏃‍♀️ -20% z kodem "WIOSNA20". Do końca promocji:
00 d
00 h
00 m
Porady dietetyczne

Obiad biegacza okiem dietetyka

Obiad biegacza jest największym posiłkiem w ciągu całego dnia. Zjedzony o odpowiedniej porze zapewni ogólny komfort żywieniowy oraz pomoże utrzymać odpowiednią masę ciala. Aktualnie mówi się o tym, że jednym z powodów trudności z utrzymaniem odpowiedniej masy ciała jest zbyt późna pora spożywania obiadu i tym samym spore nadłożenie kalorii w drugiej części dnia.
obiad biegacza okiem dietetyka 02

Obiad biegacza jest największym posiłkiem w ciągu  całego dnia. Zjedzony o odpowiedniej porze zapewni ogólny komfort żywieniowy oraz pomoże utrzymać odpowiednią masę ciala. Aktualnie mówi się o tym, że jednym z powodów trudności z utrzymaniem odpowiedniej masy ciała jest zbyt późna pora spożywania obiadu i tym samym spore nadłożenie kalorii w drugiej części dnia.

Z obiadem do pracy

Obiad jest ważnym posiłkiem, który zgodnie z aktualnymi rekomendacjami żywieniowymi powinien być zjedzony jako trzeci posiłek w ciągu dnia (w przypadku systemu 5-posiłkowego), czyli w samym środku naszej całodziennej aktywności. Z reguły odpowiednia na niego pora przypada w pracy, mniej więcej około godziny 14:00 – 15:00 (przy założeniu, że pora pobudki to mniej więcej 7:00 – 8:00). W przypadku jego pominięcia istnieje spore prawdopodobieństwo, że uczucie głodu będzie narastać i może spowodować niemalże trudny do wyhamowania apetyt w drugiej części dnia, w której to szczególnie powinniśmy zwracać uwagę na to ile i co jemy.

Co na obiad?

Na talerzu obiadowym powinny znaleźć się wszystkie składniki odżywcze tj. białko, węglowodany oraz tłuszcze. Białko może pochodzić z mięsa lub może być zbilansowane za pomocą źródeł roślinnych takich jak  np. nasiona roślin strączkowych. Sporadycznie dodatkiem białkowym może być również pasta twarogowa lub jajko w zasadzie pod każdą postacią. Z węglowodanów najlepiej wybierać te, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym jak np. brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, kasza jęczmienna pęczak, komosa ryżowa. Wybierając zdrowy tłuszcz do posiłku obiadowego należy pamiętać zarówno o jego wartościach odżywczych, jak i o jego wysokiej temperaturze dymienia. Idealnym tłuszczem, który nie traci swoich właściwości po obróbce termicznej, jest olej rzepakowy, olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek tłoczona na ciepło, do nieodpowiednich należą np. smalec lub masło. Około połowę talerza obiadowego powinny zajmować warzywa, a dopełniać go po równo białka oraz węglowodanowe dodatki zbożowe. W codziennej diecie bez eliminacji, dwa razy w tygodniu powinna w ramach posiłku obiadowego pojawić się ryba, z uwagi na konieczność zbilansowania kwasów omega-3. Warto zwrócić uwagę na  odpowiednią obróbkę termiczną obiadu. Zalecana to gotowanie (w tym również na parze), duszenie, pieczenie oraz grillowanie. Rekomenduje się również, żeby był to posiłek spożywany na ciepło.

Energetyczne, zdrowe i zbilansowane inspiracje na obiad biegacza

Chilli sin carne z brązowym ryżem

kobieta

75 g ryż brązowy

100 g papryka czerwona

100 g fasola czerwona konserwowa

50 g cebula czerwona

12 g czosnek (2 ząbki)

16 g olej rzepakowy uniwersalny (1 łyżka)

50 g kukurydza konserwowa

200 g pomidory całe bez skórki (świeże lub z puszki)

kmin rzymski

kolendra (świeża – opcjonalnie)

sól

pieprz czarny

748 kcal*

15% z białka, 25% energii z tłuszczów, 60% z węglowodanów

białko: 28,14 g

tłuszcze: 20,59 g

węglowodany: 116,56 g

błonnik pokarmowy: 29,02 g

cholesterol pokarmowy: 0,00 mg

mężczyzna

100 g ryż brązowy

100 g papryka czerwona

200 g fasola czerwona konserwowa

50 g cebula czerwona

12 g czosnek (2 ząbki)

16 g olej rzepakowy uniwersalny (1 łyżka)

100 g kukurydza konserwowa

200 g pomidory całe bez skórki (świeże lub z puszki)

kmin rzymski

kolendra (świeża – opcjonalnie)

sól

pieprz czarny

879 kcal**

15% z białka, 22% energii z tłuszczów, 63% z węglowodanów

białko: 31,37 g tłuszcze: 21,66 g

węglowodany: 147,56 g

błonnik pokarmowy: 33,14 g

cholesterol pokarmowy: 0,00 mg

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę wraz z cebulą pokroić na mniejsze kawałki.   
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć przeciśnięty czosnek, po chwili dodać pokrojoną cebulę oraz paprykę.
  3. Gdy warzywa będą delikatnie podsmażone dodać pomidory z puszki oraz kukurydzę, całość dusić około 10-15 minut. Sos doprawić do smaku kminem rzymskim, słodką i ostrą papryką, chili, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.
  4. W międzyczasie ugotować brązowy ryż na parze lub w wodzie.
  5. Ugotowany ryż połączyć z sosem z warzywami na patelni. Do gotowego dania na talerzu dodać pokrojoną świeżą kolendrę.

Wskazówki praktyczne:

  • Warzywa konserwowe są mniej odżywcze od świeżych warzyw, jednak są bardzo praktyczne w użyciu – aby pozbyć się z nich sporej ilości sodu warto je przed użyciem przepłukać na sitku pod bieżącą wodą.
  • Czas gotowania brązowego ryżu znacząco odbiega od czasu gotowania jego innych rodzajów – dla sprawnego działania warto go zacząć  gotować równolegle do sosu z warzywami.
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie pomidorowym z rozkruszonym serem feta i rukolą

kobieta

75 g makaron pełnoziarnisty

16 g oliwa z oliwek (1 łyżka)

200 g cukinia

200 g pomidory całe bez skórki (świeże lub z puszki)

100 g ser feta 12% tłuszczu

100 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry

rukola (opcjonalnie)

papryka słodka i ostra Sól

pieprz czarny

754 kcal*

27% z białka, 38% energii z tłuszczów, 35% z węglowodanów

białko: 51,70 g

tłuszcze: 31,01 g

węglowodany: 69,03 g

błonnik pokarmowy: 8,45 g

cholesterol pokarmowy: 58,00 mg

mężczyzna

100 g makaron pełnoziarnisty

16 g oliwa z oliwek (1 łyżka)

200 g cukinia

200 g pomidory całe bez skórki (świeże lub z puszki)

100 g ser feta 12% tłuszczu

150 g mięso z piersi kurczaka, bez skóry

rukola (opcjonalnie)

papryka słodka i ostra

sól

pieprz czarny

890 kcal**

30% z białka, 32% energii z tłuszczów, 38% z węglowodanów

białko: 66,25 g

tłuszcze: 31,99 g

węglowodany: 86,03 g

błonnik pokarmowy: 10,00 g

cholesterol pokarmowy: 87,00 mg

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić i doprawić za pomocą świeżo mielonego pieprzu i odrobiną soli.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso, gdy będzie dobrze wysmażone dodać pokrojoną w plasterki cukinię. Całość dusić przez około 10-15 minut następnie dodać pomidory z puszki i gotować przez kolejne 10-15 minut.
  3. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Sos z mięsem i warzywami doprawić za pomocą słodkiej i ostrej papryki, świeżo mielonego pieprzu i odrobiną soli.
  5. Ugotowany makaron dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
  6. Gotowe danie posypać rozkruszonym serem feta oraz rukolą.

Wskazówki praktyczne:

  • W sezonie na pomidory (czerwiec – wrzesień) warto jest do sosów wykorzystywać świeże warzywa. Żeby były delikatniejsze, wystarczy je sparzyć i obrać ze skórki.
  • Makaron pełnoziarnisty przewyższa biały jeśli chodzi o liczbę składników odżywczych takich jak żelazo, magnez czy błonnik pokarmowy; energetycznie ma podobną ilość kcal w 100g produktu, ale przez to, że cechuje się niższym indeksem glikemicznym będzie dawał uczucie sytości na dłużej. Będzie lepszym rozwiązaniem na obiad biegacza.  
Pieczony łosoś w sosie tzatzyki z ziemniakami i lekką sałatką 

kobieta

150 g łosoś świeży

300 g ziemniaki

sok z cytryny

100 g jogurt grecki

6 g czosnek (1 ząbek)

50 g ogórek

sałata

100 g pomidor koktajlowy

6 g oliwa z oliwek

sól

pieprz czarny

740 kcal*

22% z białka, 45% energii z tłuszczów, 33% z węglowodanów

białko: 40,80 g

tłuszcze: 36,96 g

węglowodany: 67,15 g

błonnik pokarmowy: 6,21 g

cholesterol pokarmowy: 105,00 mg

mężczyzna

200 g łosoś świeży

400 g ziemniaki

sok z cytryny

100 g jogurt grecki

6 g czosnek (1 ząbek)

50 g ogórek

sałata

100 g pomidor koktajlowy

6 g oliwa z oliwek

sól

pieprz czarny 

918 kcal**

23% z białka, 43% energii z tłuszczów, 34% z węglowodanów

białko: 52,65 g

tłuszcze: 43,86 g

węglowodany: 85,45 g

błonnik pokarmowy: 7,71 g

cholesterol pokarmowy: 140,00 mg

obiad-biegacza-okiem-dietetyka-01

Sposób przygotowania:

  1. Łososia oczyścić, skropić sokiem z cytryny,  doprawić pieprzem i odrobiną soli, następnie zawinąć w papier do pieczenia.
  2. Rybę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 20-25 minut.
  3. W międzyczasie ugotować ziemniaki na parze lub w wodzie.
  4. Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i odstawić na 10-15 minut żeby puścił wodę następnie odsączyć.
  5. Ogórka wymieszać z jogurtem greckim oraz rozdrobnionym ząbkiem czosnku, sos doprawić do smaku za pomocą świeżo mielonego pieprzu i odrobiną soli.
  6. W międzyczasie przygotować sałatkę (sałata, pomidor koktajlowy, oliwa z oliwek).

Wskazówki praktyczne:

  • Pochodzenie łososia ma znaczenie – na zakupach warto wybrać łososia nie pochodzącego z hodowli, który będzie wyróżniał się pomarańczowo – czerwonym kolorem mięsa oraz mniejszą zawartością tłuszczu.
  • Ziemniaki zaraz obok banana są podstawowym źródłem potasu w diecie Polaków, warto włączyć je także do obiadu biegacza.

*odpowiednia energetyczność obiadu dla biegaczki amatorki o całkowitym zapotrzebowaniu energetycznym na poziomie około 2500 kcal/dzień

**odpowiednia energetyczność obiadu dla biegacza amatora o całkowitym zapotrzebowaniu energetycznym na poziomie około 3000 kcal/dzień

Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Razem
0
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni wpis
Jakieś dalsze plany? Półmaraton Dwóch Mostów + KONKURS
Następny wpis
Śniadanie biegacza okiem dietetyka
Opinie

Dołącz do takich jak Ty!

Dołącz do ludzi takich jak Ty, którzy już nam zaufali i zostali biegaczami!

  • Podczas 10 tygodni udało mi się poprawić bazę tlenową z 32 do 35, znaleźć swoją odskocznię od trudności życia codziennego bez szwanku dla zdrowia  i jestem przekonana, że nie zrobiłabym tego bez programu Od zera do runnera przy nieocenionym wsparciu naszej grupy na Discordzie.
    Rozwiń
    Urszula - od zera do runnera

    Urszula

    Suwałki
  • Już miałem rzucić bieganie. Chciałem dać sobie z nim spokój, ale trafiłem do Was. Powiedziałem sobie spróbuję jeszcze raz od zera i okazało się, że to strzał  w dziesiątkę. Po marszach  bóle minęły, a co najważniejsze czuję w tych miejscach  włożoną pracę na treningach.
    Rozwiń
    IMG 20241026 230234 scaled e1730212654169

    Edward

    Ryczywół (wielkopolskie)
  • Program bardzo mi się podoba. Zachęciło mnie to że trwa 52 tygodnie (przerobiłam już kilka programów typu „przebiegnij 5 km w 5 tygodni” i zawsze na początkowych etapach się wypalałam – po prostu to była zbyt intensywna aktywność niedostosowana do moich możliwości). A w tym przypadku to rozłożenie intensywności wydaje mi się kluczowe.
    Rozwiń
    Marta OZDR

    Marta

    Warszawa
plany treningowe

Masz pytania? Mamy odpowiedzi.

Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania dotyczące biegania.

Ile biega amator?

Wyjdźmy od tego, aby ustalić, kto to jest amator.

Amator to każda biegająca osoba, która nie żyje z biegania. A więc i ta, która dopiero zaczyna, jak i ta, która biega 2:30 maraton. Różne również będą treningi tych osób. Ten, który zaczyna biegać, będzie 10-15 kilometrów tygodniowo, a bardzo zaawansowany biegacz może przekraczać i 150 na tydzień.

Ile powinno się biegać na początku?

W pierwszych tygodniach staraj się nie biegać więcej niż od około 8 do 15 kilometrów tygodniowo z podziałem na 3 lub 4 jednostki treningowe. Z czasem, gdy poczujesz się silniejszy i sprawniejszy stopniowo wydłużaj kilometraż.

Jak oddychać w czasie biegu?

Polecam Ci książkę Tlenowa przewaga, gdzie jest bardzo dobrze udokumentowane, dlaczego powinno oddychać się nosem w trakcie biegania, spania i dowolnej innej aktywności fizycznej.

Więcej przeczytasz także w naszym artykule „Jak oddychać podczas biegania?

Jak przebiec swoje pierwsze 5 km?

Gorąco Cię zachęcam do wybrania planu treningowego dla początkujących i trenowania zgodnie z jego wytycznymi. Może sprawdzić się plan https://treningbiegacza.pl/artykul/plany-treningowe-na-5km-z-dodatkowa-aktywnoscia-i-silownia

    Ile powinno się biegać na początku?

    Zakładam, że jeszcze nie biegasz i dopiero chcesz zacząć. Gorąco polecam Ci zapisanie się do naszego newslettera, aby otrzymać roczny plan treningowy dla początkujących.

    Link do zapisu.

    Jak zacząć biegać od zera?

    Na początku oceń swój stan. Podejdź do tego bardzo świadomie i odpowiedzialnie, aby nie zrobić sobie krzywdy. Kiedy ostatnio podejmowałeś ostatnią aktywność fizyczną, ile ważych i ile masz wzrostu. Czy Twoje BMI jest w normie, czy raczej mocno odbiega od normy.

    Gdy będziesz w stanie określić swój stan, łatwiej Ci przyjdzie wybór odpowiedniego planu treningowego. W zależności od swojej obecnej formy wybierz taki, który będzie delikatnym wyzwaniem, ale nie będzie sprawiać, że po każdym treningu będziesz wracać do domu półprzytomny. Link do planów treningowych.

    Jak zacząć biegać, gdy się nie ma kondycji?

    Powoli i bez pośpiechu. Kondycja przyjdzie sama, pod warunkiem, że nie będziesz przeciążać swojego organizmu, który ma swoje limity.

    Zacznij od marszobiegu. Minutę idź, minutę biegnij. Powtórz to 7-10 razy na jednym treningu i wykonaj taki trening 3 razy w tygodniu przez najbliższe 5 tygodni. Bardzo szybko dostrzeżesz pozytywne objawy poprawy kondycji.

    Jakie tempo biegu dla początkujących?

    Adekwatne do Twojej obecnej kondycji. Jeśli nie jesteś w stanie biec bez przystanku i zaczerpnięcia tchu przez minutę, to bez sensu jest gnanie na łeb na szyję. Obierz takie tempo, aby swobodnie przy tym móc rozmawiać. Nazywa się to tzw. tempem konwersacyjnym. Jesteś w stanie biec i coś tam przy okazji mówić. Jeśli od razu brakuje Ci tchu w płucach, zwalniasz.

    Na początku nawet nie przejmuj się jednostkami typu 5 min/km, czy 25 sekund na 100 metrów. Na to przyjdzie czas.

    Masz pytania?

    Napisz do nas

      Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

      Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

      Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

      Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.