Zmodyfikowany przepis Marka Bittmana, który zmienił proporcje z mięsno warzywnych na warzywno mięsne. Dzięki temu biegacz/biegaczka zjada więcej protein a mniej niepotrzebnych kalorii.
Jedna porcja (miska) zawiera:
- około 575kcal, w tym 11,5g tłuszczu.
Czas przygotowywania 20 minut, gotowania około godziny.
Przepis na 6 porcji.
Składniki:
- Dwie łyżki oliwy extra Virginie,
- 0,5kg nóg z kurczaka (dużo lepiej smakuje kurczak z wolnego wybiegu),
- Łyżka posiekanego czosnku,
- Dwie cebule pokrojone w wiórki (można też użyć porów – tylko tej białej części)
- Dwie marchewki pokrojone w plasterki,
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki o grubości około 1cm,
- Dwie średnie cukinie, pokrojone w plasterki o grubości około 1cm i przekrojone jeszcze na pół (bez obierania ze skóry),
- Dwie puszki pomidorów (krojone bez dodatku przecieru pomidorowego),
- ¼ szklanki siekanej pietruszki,
- Łyżka siekanego tymianku (świeżego koniecznie),
- Dwie puszki białej fasoli (odcedzone, jednak sosu nie należy wylewać, przyda się do gotowania)
- Dwa liście laurowe,
- Jedna szklanka bulionu drobiowego (najlepiej domowej roboty (odparować i zamrozić w pojemniku na kostki lodu)),
- Jedna szklanka czerwonego wina,
- Pół szklanki sosu z fasoli (z puszki),
- Pieprz, sól.
Gotowanie:
W dużym naczyniu podsmażyć na oliwie kawałki kurczaka, przez około 10 minut. Kurczaka przełożyć do innego naczynia, zmniejszyć ogień. Na tej samej oliwie z tłuszczem z kurczaka smażyć: czosnek, seler, cukinię. Po pięciu minutach dodać pomidory z puszki. Gotować.
Dodać kurczaka (wcześniej warto go obrać tak by łatwiej jadło się Cassoulet bez konieczności obgryzania kości. Dzięki małym kawałkom kurczaka mrożąc Cassoulet w każdej porcji znajdzie się trochę mięsa). Dodać pietruszkę, tymianek. Następnie dodać fasolę. Gotować. Dolać rosół, wino i sos z fasoli. Gotować na małym ogniu tak by odparować dużo płynu. Doprawić solą i pieprzem, biorąc poprawkę na to, że potrawa będzie odgrzewana.
Cassaulet można mrozić! Super smakuje po wybieganiu!