Spis treści
Makaron daje olbrzymie możliwości przygotowania przeróżnych dań, niezależnie od tego, czy jest głównym bohaterem, czy jednym z dodatków. Jest doskonały zarówno na obiad, jak i do przystawek podawanych na zimno. Tę uniwersalność można świetnie wykorzystać, urozmaicając jego smak kompozycjami warzywnymi. Niektóre z nich są oczywiste, inne mogą wywołać wyraz zdziwienia na waszych twarzach. Zanim udacie się na ryneczek, przekonajcie się, co powinno znaleźć się na zakupowej liście, żeby przyrządzić dania makaronowe, które wręcz rozpływają się w ustach!
Makaron z brokułami – pyszny przepis na prosty obiad
Brokuły to warzywa, których można użyć niemal do wszystkiego. Ich delikatny smak idealnie pasuje do makaronu. Mogą być jednym z wielu dodatków, ale jeśli szukacie inspiracji na szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, wystarczy jedynie makaron, sos ze śmietanki i odrobina żółtego sera, żeby błyskawicznie móc zasiąść do obiadu. Przy gotowaniu brokułów warto pamiętać, żeby za bardzo ich nie rozgotować, aby nie zamieniły się w niezbyt apetyczną papkę. Brokuły świetnie nadają się także do wszelkiego rodzaju zapiekanek i sałatek. Wystarczy dodać mięso z kurczaka lub szynkę, żeby stworzyć prawdziwe kulinarne dzieło sztuki.
Szpinak – nie tylko dla koneserów
Chociaż owiany złą sławą, szpinak szturmem podbija kuchnię, znajdując swoje miejsce w wielu smacznych daniach. Czasy, kiedy kojarzony był jedynie jako mało estetyczny i mdły dodatek do obiadu, już dawno odeszły w zapomnienie. Podsmażony na masełku, z dodatkiem czosnku i śmietanki, posypany parmezanem i podany z makaronem tworzy kompletne danie, do którego chętnie będziecie wracać. Szpinak smakuje wybornie także z serami, takimi jak feta, gorgonzola lub z pozbawionym skórki serem pleśniowym. Można z niego także zrobić znakomity farsz do cannelloni – włoskiego przysmaku, z dużymi rurkami makaronowymi i doskonałym sosem, który zamieni wasz obiad w niezwykłą podróż po pełnych smaku zakątkach tego kraju.
Makaron na ostro? Oto sposób, aby dodać nieco pikanterii do obiadu!
O tym, że pomidory świetnie smakują z makaronem, nikogo nie trzeba przekonywać. To właśnie one są jednym ze składników doskonale znanego sosu bolognese. To także bardzo ważny element ostrej zapiekanki, która trafi w gust miłośników bardziej intensywnej w smaku kuchni. Dodajcie do makaronu mięso mielone, świeże pomidory i pieczarki. Resztę załatwi mielone chili, pieprz i słodka papryka. Takie połączenie gwarantuje prawdziwy ogień na talerzu! Jeśli chcecie przełamać pikantny smak zapiekanki, można zaserwować do niej proste świeże surówki. Dzięki temu zyskacie kompletne i niezwykłe w smaku danie obiadowe.
Odrobina orientu w polskiej kuchni
Jesteście entuzjastami azjatyckich przysmaków? I do takich można użyć makaronu. Będzie to jednak nieco inny niż ten wybierany do klasycznych potraw. Chiński makaron jajeczny, bo o nim mowa, gotuje się niezwykle krótko. Do wykonania tego orientalnego dania będziecie potrzebować także kurczaka, papryczki chili, kapusty pekińskiej, czerwonej papryki i grzybków mun. Warto zaopatrzyć się także w sos sojowy, który jest podstawą azjatyckich dań. Kolorowa mieszanka warzyw w połączeniu z tradycyjnymi dalekowschodnimi smakami to idealna propozycja na wieloskładnikowy, aromatyczny posiłek.
Owocowo-warzywny mix dla podkreślenia smaku makaronowych dań
Jakie owoce będą świetnie komponować się z warzywami i makaronem? Oliwki! Ich nieco gorzkawy smak nada każdej makaronowej sałatce odrobiny wyrazu. Czarne oliwki połączone z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i serem feta, z przypieczonym, rozgniecionym czosnkiem, a następnie wymieszane z makaronem fusili, to prawdziwa gratka dla wielbicieli bezmięsnych dań. Marzą wam się trochę inne dania niż doskonale znana carbonara i spaghetti bolognese? Propozycje na makaronowe dania na stronie przepisy.pl podpowiedzą wam, jak urozmaicić smak makaronu dodatkiem dobrze znanych warzyw w zupełnie nowych kombinacjach!