fbpx
Przepisy biegacza

Wegańskie przekąski (nie tylko) na ultra dystans

W sklepach znajdziemy szeroki wybór produktów wegańskich, które sprawdzą się na długie wybiegania i wielogodzinne biegowe wycieczki w górach.…
Szybko, zdrowo i wegańsko!

W sklepach znajdziemy szeroki wybór produktów wegańskich, które sprawdzą się na długie wybiegania i wielogodzinne biegowe wycieczki w górach. Jednak, jeśli mamy chwilę, by poeksperymentować w kuchni, znajdziesz tutaj bardzo szybkie w przygotowaniu i sprawdzone 4 przepisy na przekąski, które wielokrotnie uratowały mi skórę na trasie. Jeśli szukasz czegoś smacznego, naturalnego i w pełni roślinnego, co ma dodać Ci energii na biegowe zdobywanie świata – to artykuł dla Ciebie!

Turbo czekoladowe kulki mocy z białej fasoli

Kulki mocy obtoczone wiórkami kokosowymi.
Kulki mocy obtoczone wiórkami kokosowymi.

Składniki (20-25 kulek):

  • 1 puszka białej fasoli (lub 250g ugotowanej)
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 4 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżki erytrytolu (lub innego wybranego słodziła)
  • 1 szklanka wybranych orzechów (u mnie mix migdały, słonecznik i nerkowiec)
  • 2 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

Banał nad banały. Blendujemy całość na jednolitą masę. Dobrym pomysłem jest blendować masę na raty, aby blender się nie przegrzał. Masa powinna być dość “utwardzona”, ale na tyle elastyczna, by można było uformować kuleczki.

Następnie, obtaczamy je w wiórkach kokosowych, siemieniu / chia, sezamie lub też w kakao. 

Umieszczamy gotowe kulki na noc w lodówce. Niech troszkę stwardnieją. Na drugi dzień będą idealne.

Wartości odżywcze - kulki mocy.
Wartości odżywcze – kulki mocy.

Chlebek bananowy (z czekoladową nutą)

Chlebek bananowy z pestkami dyni.
Chlebek bananowy z pestkami dyni.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (zmielonych) lub 2.5 szklanki mąki orkiszowej / pełnoziarnistej
  • 1 szklanka erytrytolu
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 2 łyżki dowolnego napoju roślinnego
  • 2 łyżki dowolnego oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 2 łyżki kakao (można pominąć)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • szczypta soli 
  • 3 łyżki słonecznika / migdałów 

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki: płatki / mąka, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawy w jednej misce. W drugiej blendujemy banany z mokrymi składnikami. Łączymy składniki poprzez stopniowe dodawanie suchych składników do mokrych – cały czas mieszając. Na samym końcu dorzucamy orzechy. 

Pozwólmy, by masa “związała się” przez około 20-30 min. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu, proponuję zostawić chlebek w piekarniku, by jeszcze złapał troszkę temperatury (i się opalił hehe). 

Idealnie smakuje z masłem orzechowym lub dżemem. Często robię sobie takie “kanapeczki” na trasę. Świetne źródło białka, węglowodanów i tłuszczy.

Wartości odżywcze - chlebek bananowy.
Wartości odżywcze – chlebek bananowy.

Waniliowo-cytrynowe babeczki

Babeczki z jagodami.
Babeczki z jagodami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
  • 1 szklanka erytrytolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1.5 szklanki dowolnego napoju roślinnego
  • 2 łyżki dowolnego oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • miąższ z laski wanilii / ekstrakt waniliowy (kilka kropel)

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku chlebka bananowego, mieszamy suche składniki: płatki / mąka, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawy w jednej misce. W drugiej blendujemy banany z mokrymi składnikami. Łączymy składniki poprzez stopniowe dodawanie suchych składników do mokrych – cały czas mieszając. Na samym końcu dorzucamy startą skórkę z cytryny oraz miąższ z laski wanilii / ekstrakt. 

Nastawiamy piekarnik na 180 C. W międzyczasie, rozkładamy masę do muffinek. U mnie są silikonowe i nie smarowałam ich olejem. Piekłam je “na oko”, aż zaczęły się rumienić, ok 35-40 min. 

Rada: Jeśli macie ochotę, to można tuż przed samym pieczeniem dodać na muffinki kawałki czekolady, orzechy etc. Nie polecam wiórek kokosowych, bo się mogą spalić.

Wartości odżywcze - babeczki.
Wartości odżywcze – babeczki.

Naleśniki z mąki ryżowej (bezglutenowe)

Bezglutenowe naleśniki ryżowe
Bezglutenowe naleśniki ryżowe

Składniki (12 małych naleśników):

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka erytrytolu / cukru
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • ½ łyżeczki soli 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Wykonanie jest naprawdę banalnie proste. Wrzucamy wszystkie składniki do miski i używając blendera lub miksera, mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta – dodajemy troszkę wody. Powinno wyjść takie klasyczne ciasto naleśnikowe, nie za rzadkie – nie za gęste.

Rozgrzewamy patelnię z olejem (ja rozprowadzam całość ręcznikiem papierowym). Nie łam się, jeśli pierwszy naleśnik nie wyjdzie. Zazwyczaj ten jest stracony (nie wiem, kto to ustalił, ale faktycznie tak jest), a potem już powinno pójść gładko. Chochelką rozlewamy masę i w momencie, gdy zaczną się lekko rumienić od spodu, przewracamy. 

Na trasę przygotowuję sobie naleśniki na słodko (z dżemem, masłem orzechowym lub nutellą z daktyli) lub też na słono (z hummusem, awokado, pesto). Mega sycące!

Wartości odżywcze - naleśniki z mąki ryżowej.
Wartości odżywcze – naleśniki z mąki ryżowej.

Zanim przejdziemy do konsumpcji …

Każdy z tych produktów może zostać zamrożony – może nie będzie tak fantastycznie smakować jak na świeżo, ale w momencie kryzysowym uratuje skórę. Niestety w moim przypadku nic nigdy nie udaje mi się zamrozić, bo wszystko rozchodzi się w oka mgnieniu…

Na trasę często zabieram babeczki, czy chlebek bananowy w formie “kanapki”, czyli w środku daję dżem lub masło orzechowe i wtedy na takiej dłuższej wycieczce biegowej, posiłkuję się konkretnym jedzeniem, które wyjątkowo dobrze smakuje i pozwala na wiele kilometrów być sytym bez poczucia “ciężaru” na żołądku.

Sprawdźcie jak jest u Was – u mnie żele nie sprawdzają się kompletnie i wybieram albo batoniki raw, musy owocowe albo konkrety pod postacią kanapek oraz przekąsek tutaj opisanych. Dajcie znać, jestem ciekawa, co u Was się sprawdzi 🙂

Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Total
0
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni wpis
Powraca Puchar Maratonu Warszawskiego w zupełnie w nowej formule!
Następny wpis
Hoka Carbon X 2 - czy karbon w bucie pomaga?
Opinie

Dołącz do takich jak Ty!

Dołącz do ludzi takich jak Ty, którzy już nam zaufali i zostali biegaczami!

  • Podczas 10 tygodni udało mi się poprawić bazę tlenową z 32 do 35, znaleźć swoją odskocznię od trudności życia codziennego bez szwanku dla zdrowia  i jestem przekonana, że nie zrobiłabym tego bez programu Od zera do runnera przy nieocenionym wsparciu naszej grupy na Discordzie.
    Urszula - od zera do runnera

    Urszula

    Suwałki
  • Już miałem rzucić bieganie. Chciałem dać sobie z nim spokój, ale trafiłem do Was. Powiedziałem sobie spróbuję jeszcze raz od zera i okazało się, że to strzał  w dziesiątkę. Po marszach  bóle minęły, a co najważniejsze czuję w tych miejscach  włożoną pracę na treningach.
    IMG 20241026 230234 scaled e1730212654169

    Edward

    Ryczywół (wielkopolskie)
  • Program bardzo mi się podoba. Zachęciło mnie to że trwa 52 tygodnie (przerobiłam już kilka programów typu “przebiegnij 5 km w 5 tygodni” i zawsze na początkowych etapach się wypalałam – po prostu to była zbyt intensywna aktywność niedostosowana do moich możliwości). A w tym przypadku to rozłożenie intensywności wydaje mi się kluczowe.
    Marta OZDR

    Marta

    Warszawa
plany treningowe

Masz pytania? Mamy odpowiedzi.

Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania dotyczące biegania.

Ile biega amator?

Wyjdźmy od tego, aby ustalić, kto to jest amator.

Amator to każda biegająca osoba, która nie żyje z biegania. A więc i ta, która dopiero zaczyna, jak i ta, która biega 2:30 maraton. Różne również będą treningi tych osób. Ten, który zaczyna biegać, będzie 10-15 kilometrów tygodniowo, a bardzo zaawansowany biegacz może przekraczać i 150 na tydzień.

Ile powinno się biegać na początku?

W pierwszych tygodniach staraj się nie biegać więcej niż od około 8 do 15 kilometrów tygodniowo z podziałem na 3 lub 4 jednostki treningowe. Z czasem, gdy poczujesz się silniejszy i sprawniejszy stopniowo wydłużaj kilometraż.

Jak oddychać w czasie biegu?

Polecam Ci książkę Tlenowa przewaga, gdzie jest bardzo dobrze udokumentowane, dlaczego powinno oddychać się nosem w trakcie biegania, spania i dowolnej innej aktywności fizycznej.

Więcej przeczytasz także w naszym artykule “Jak oddychać podczas biegania?

Jak przebiec swoje pierwsze 5 km?

Gorąco Cię zachęcam do wybrania planu treningowego dla początkujących i trenowania zgodnie z jego wytycznymi. Może sprawdzić się plan https://treningbiegacza.pl/artykul/plany-treningowe-na-5km-z-dodatkowa-aktywnoscia-i-silownia

    Ile powinno się biegać na początku?

    Zakładam, że jeszcze nie biegasz i dopiero chcesz zacząć. Gorąco polecam Ci zapisanie się do naszego newslettera, aby otrzymać roczny plan treningowy dla początkujących.

    Link do zapisu.

    Jak zacząć biegać od zera?

    Na początku oceń swój stan. Podejdź do tego bardzo świadomie i odpowiedzialnie, aby nie zrobić sobie krzywdy. Kiedy ostatnio podejmowałeś ostatnią aktywność fizyczną, ile ważych i ile masz wzrostu. Czy Twoje BMI jest w normie, czy raczej mocno odbiega od normy.

    Gdy będziesz w stanie określić swój stan, łatwiej Ci przyjdzie wybór odpowiedniego planu treningowego. W zależności od swojej obecnej formy wybierz taki, który będzie delikatnym wyzwaniem, ale nie będzie sprawiać, że po każdym treningu będziesz wracać do domu półprzytomny. Link do planów treningowych.

    Jak zacząć biegać, gdy się nie ma kondycji?

    Powoli i bez pośpiechu. Kondycja przyjdzie sama, pod warunkiem, że nie będziesz przeciążać swojego organizmu, który ma swoje limity.

    Zacznij od marszobiegu. Minutę idź, minutę biegnij. Powtórz to 7-10 razy na jednym treningu i wykonaj taki trening 3 razy w tygodniu przez najbliższe 5 tygodni. Bardzo szybko dostrzeżesz pozytywne objawy poprawy kondycji.

    Jakie tempo biegu dla początkujących?

    Adekwatne do Twojej obecnej kondycji. Jeśli nie jesteś w stanie biec bez przystanku i zaczerpnięcia tchu przez minutę, to bez sensu jest gnanie na łeb na szyję. Obierz takie tempo, aby swobodnie przy tym móc rozmawiać. Nazywa się to tzw. tempem konwersacyjnym. Jesteś w stanie biec i coś tam przy okazji mówić. Jeśli od razu brakuje Ci tchu w płucach, zwalniasz.

    Na początku nawet nie przejmuj się jednostkami typu 5 min/km, czy 25 sekund na 100 metrów. Na to przyjdzie czas.

    Masz pytania?

    Napisz do nas

      Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

      Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

      Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

      Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

      Rozpocznij przemianę od Zera do Runnera w drodze po zdrowe życie.
      Dołączam do programu