Ciecierzycę odcedź, przepłucz wodą. Cebulę pokrój w piórka, imbir zetrzyj na grubych oczkach, morele pokrój w paski, a kurczaka na dość spore kawałki. Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub w woku, zeszklij cebulę, następnie dodaj kurczaka. Podsmaż ok. 5 min., dodaj wyciśnięty czosnek, przemieszaj. Po chwili dodaj morele, ciecierzycę oraz wodę. Smaż na wolnym ogniu ok. 15min. Podawaj z brązowym ryżem lub basmati.
SKŁADNIKI:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy
- 400g ciecierzycy (może być z puszki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek korzenia świeżego imbiru
- 2 piersi z kurczaka
- 80g suszonych moreli
- 150ml wody
Wartości:
- Kcal: 502
- Białko: 49
- Węglowodany: 52
- Tłuszcz: 12,3 Błonnik 12,6
Smacznego!