Umiarkowanie szybkie makaronowe danie. Idealne po wybieganiu – recovery food.
Przepis dla trzech osób. Jeżeli planujemy jeść dwa dni z rzędu, to warto pamiętać by świeży makaron gotować na raty (podgrzewany nie smakuje zbyt dobrze). Jedna porcja około 500 kcal.
Składniki:
- Świeży makaron papardelle (250g)
- 0,5kg owoców morza,
- 0,25ml wytrawnego białego wina,
- Parmezan,
- Dwie łyżki masła,
- Pietruszka,
- Sól,
- pieprz.
Przygotowanie
Owoce morza podsmażyć na maśle, następnie dolać wino. Dusić do odparowania wina, dodać pietruszkę. Parmezan zetrzeć na wiórki.Świeży makaron gotuje się 2 do 3 minut (oczywiście w osolonej wodzie). W dużym garnku wymieszać sos z makaronem, podawać od razu. Posypać parmezanem.
Smacznego!