Spaghetti z łososiem i brokułem

Makaron największym przyjacielem biegacza!

Skłądniki (1 os.)

  • makaron pełnoziarnisty spaghetti,
  • 200g różyczek brokułu,
  • 200g łososia (może być wędzony),
  • 300ml mleka,
  • mąka kukurydziana (ok. 1,5 łyżki),
  • 2 łyżki parmezanu,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie dzielimy brokuł na małe różyczki – także gotujemy (można przygotować na parze). W garnku podgrzewamy mleko z mąką kukurydzianą cały czas mieszając, aby nie powstały grudki . Gdy sos zacznie lekko gęstnieć, dodajemy pokrojonego w plastry łososia, podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem. Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i brokułami. Na talerzu posypujemy parmezanem.

Sos łososiowy

  • kcal 283
  • białko 31
  • węglowodany 14
  • tłuszcz 9,8
  • błonnik 2,1

Smacznego.