Makaron największym przyjacielem biegacza!
Skłądniki (1 os.)
- makaron pełnoziarnisty spaghetti,
- 200g różyczek brokułu,
- 200g łososia (może być wędzony),
- 300ml mleka,
- mąka kukurydziana (ok. 1,5 łyżki),
- 2 łyżki parmezanu,
- pieprz.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie dzielimy brokuł na małe różyczki – także gotujemy (można przygotować na parze). W garnku podgrzewamy mleko z mąką kukurydzianą cały czas mieszając, aby nie powstały grudki . Gdy sos zacznie lekko gęstnieć, dodajemy pokrojonego w plastry łososia, podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem. Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i brokułami. Na talerzu posypujemy parmezanem.
Sos łososiowy
- kcal 283
- białko 31
- węglowodany 14
- tłuszcz 9,8
- błonnik 2,1
Smacznego.