Spaghetti z cukinią i chorizo

Pyszny makaron, bardzo prosty do przyrządzenia. Idealny na brzydką pogodę gdyż cukinia, chorizo działają rozgrzewająco.

Zmodyfikowany przepis Jeni Wright z BBC Good Food Magazine.

Jedna porcja zawiera (około):

  • 500 kalorii, 19g białka, 70g
  • węglowodanów, 14g tłuszcze, 4g błonnik,
  • sól – poniżej 1g.

Składniki:

  • 350g świeżego makaronu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • jedno chorizo,
  • 2 posiekane cukinie,
  • paczka (250g) pomidorków koktajlowych,
  • 5 łyżek pesto,
  • starty parmezan.

Przygotowanie:

Wstawić wodę do gotowania makaronu. Przygotowywanie dania trwa tyle ile gotowanie makaronu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wytopić chorizo, dodać cukinię, pomidorki koktajlowe. Dusić przez chwilę. Dodać kilka łyżek wody z garnka w którym gotuje się makaron.

Odcedzić makaron. W dużym garnku wymieszać sos, makaron i pesto.

Podawać z parmezanem. Można mrozić!