Pyszny makaron, bardzo prosty do przyrządzenia. Idealny na brzydką pogodę gdyż cukinia, chorizo działają rozgrzewająco.
Zmodyfikowany przepis Jeni Wright z BBC Good Food Magazine.
Jedna porcja zawiera (około):
- 500 kalorii, 19g białka, 70g
- węglowodanów, 14g tłuszcze, 4g błonnik,
- sól – poniżej 1g.
Składniki:
- 350g świeżego makaronu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- jedno chorizo,
- 2 posiekane cukinie,
- paczka (250g) pomidorków koktajlowych,
- 5 łyżek pesto,
- starty parmezan.
Przygotowanie:
Wstawić wodę do gotowania makaronu. Przygotowywanie dania trwa tyle ile gotowanie makaronu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wytopić chorizo, dodać cukinię, pomidorki koktajlowe. Dusić przez chwilę. Dodać kilka łyżek wody z garnka w którym gotuje się makaron.
Odcedzić makaron. W dużym garnku wymieszać sos, makaron i pesto.
Podawać z parmezanem. Można mrozić!