Kolejny przepis na szybkie i pożywne danie obiadowe dla biegaczy przygotowane przez Kubę, który prowadzi jeden z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w polskim Internecie kuba-pichci.pl
- Przygotowanie: 10 min
- Czas całkowity: 15 min
- Ilość porcji: 2
Wartość odżywcza jednej porcji
- 420 kcal
- białko 7,6 g
- tłuszcz: 26,1 g
- węglowodany: 40,2 g
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta (ok. 7-8 minut). Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy i siekamy bardzo drobno. Przekładamy go na zimną patelnię i mieszamy z ok. 50-75 ml oliwy. Rozgrzewamy i lekko obsmażamy. Ważne, aby ogień nie był zbyt duży, bo czosnek łatwo przypalić, powinien się on raczej poddusić. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę (wcześniej lepiej usunąć pestki, bo będzie zbyt pikantna).