Posiłek biegacza – paski kurczaka z makaronem

Na dobry początek mojej współpracy z portalem trenigbiegacza.pl pragnę podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów, który gości dość często na naszym stole. Jego wielką zaletą jest czas przygotowania, który wynosi mniej więcej tyle, ile potrzeba na ugotowanie makaronu.

Paski kurczaka z makaronem

Wartości odżywcze (na porcję):

  • kcal: 526
  • tłuszcz: 7g
  • węglowodany: 69g
  • białko: 48g

Składniki:

  • 300 g makaronu (np. farfalle)
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 700 g piersi kurczaka (pokrojone w paski)
  • 3 cm kawałem imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1,5 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
  • 4 średnie cebule (obranych i pokrojonych w cienkie pióra)
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • garść grubo posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. W tym samym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy kurczaka i imbir. Posypujemy przyprawą pięciu smaków i smażymy do czasu, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodajemy cebulę, miód, sos sojowy i smażymy dalej, aż sos się nieco zredukuje – około 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wrzucamy makaron z pietruszką i całość mieszamy.

- Wystartuj -