Na dobry początek mojej współpracy z portalem trenigbiegacza.pl pragnę podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów, który gości dość często na naszym stole. Jego wielką zaletą jest czas przygotowania, który wynosi mniej więcej tyle, ile potrzeba na ugotowanie makaronu.
Paski kurczaka z makaronem
Wartości odżywcze (na porcję):
- kcal: 526
- tłuszcz: 7g
- węglowodany: 69g
- białko: 48g
Składniki:
- 300 g makaronu (np. farfalle)
- 2 łyżeczki oliwy
- 700 g piersi kurczaka (pokrojone w paski)
- 3 cm kawałem imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
- 1,5 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
- 4 średnie cebule (obranych i pokrojonych w cienkie pióra)
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- garść grubo posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. W tym samym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy kurczaka i imbir. Posypujemy przyprawą pięciu smaków i smażymy do czasu, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodajemy cebulę, miód, sos sojowy i smażymy dalej, aż sos się nieco zredukuje – około 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wrzucamy makaron z pietruszką i całość mieszamy.