Korzystaj wygodnie z naszego serwisu dzięki najnowszej aplikacji mobilnej dostępnej na Twojego Iphone’a i I’Pada!

Zamknij

Pieczarki, kurczak i makaron

Pieczarki, kurczak i makaron

Same pieczarki nawet ze śmietaną nie dadzą nam zbyt dużo energii dlatego warto dodać białko - mięso z kurczaka. To prosty przepis, ważne tylko by pamiętać o tym by pieczarki obrać ze skórki bo wtedy smakują lepiej.

Składniki (dla 4 osób):

  • 0,8 kg pieczarek (dużo bo one przecież "znikają"),
  • 0,5kg filetów z piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego),
  • paczka świeżego makaronu (350g),
  • pęczek pietruszki,
  • śmietana 12% - jedna w kubeczku 125ml i troszkę takiej w kartoniku (też 12%),
  • jedna duża cebula (posiekana),
  • oliwa do smażenia,
  • pieprz i sól,
  • starty parmezan i peccorino do posypania.

Przygotowanie:

Pieczarki obrać ze skórki - tak męczące ale dzięki temu lepiej smakują. Zostawić same kapelusze. Pokroić w grube plastry. Przełożyć do miski. Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie. Przełożyć do miseczki. Na patelni usmażyć pieczarki. Posolić. Pamiętając o odlewaniu wody i smażeniu bez przykrycia. Po około 10 minutach dodać cebulę. Smażyć razem. Dolać kubeczek śmietany, wmieszać staranie. Przykryć i dusić co pewien czas mieszając. Na patelni usmażyć filet z piersi kurczaka. Mięso posypać solą i świeżo zmielony pieprzem. Smażyć pod przykryciem aż mięso będzie gotowe. Zagotować osoloną wodę na makaron. Utrzeć ser i pokroić pietruszkę.  Odcedzić makron. Przełożyć do garnka, do sosu pieczarkowego dodać trochę śmietany z kartonika - tak by sos był mniej gęsty. Starannie wymieszać z makaronem. Kurczaka pokroić w plastry. Nałożyć na talerze makaron z sosem, ułożyć kurczaka, posypać startym serem i pietruszką.

Smacznego biegowego!

Zamknij