fbpx
pieczony camembert szpinak i makaron

Pieczony camembert, szpinak i makaron

Wiem, że kasze, wiem, że jest dużo innych pysznych rzeczy ale co makaron to makaron! Dlatego by się nie nudził polecam kolejny przepis. Inny, pyszny i z pewnością zaskakujący.

Wiem, że kasze, wiem, że jest dużo innych pysznych rzeczy ale co makaron to makaron! Dlatego by się nie nudził polecam kolejny przepis. Inny, pyszny i z pewnością zaskakujący.   

W wersji wegetariańskiej można po prostu nie dodawać kurczaka i wtedy zjemy wg przepisu Jamie’go Oliviera. Mięsożercy dorzucą filet z piersi kurczaka i tym sposobem makaron zrobi się nie tylko węglowodanową ale również białkową pysznością! Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane jednak trzeba pamiętać o kilku rzeczach – camembert musi być w drewnianym opakowaniu a szpinakowe listki powinny być drobne. Przepis pochodzi z książki Jamie’go Olvier’a “Ministy of food” ale został zmodyfikowany i wzbogacony o kurczaka.

Składniki (dla 4 osób):

  • Jedno opakowanie camembert w drewnianym pudełeczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jeden rozmaryn w doniczce,
  • 100g parmezanu,
  • makaron rigotoni 400g,
  • 150g liści świeżego szpinaku,
  • filet z piersi z kurczaka 250g,
  • sól, pieprz i oliwa.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Rozpakować ser z folii, włożyć do pudełeczka, odciąć górę sera, położyć na niej posiekany czosnek i rozmaryn. Zabełtać, dodać troszkę oliwy. Utrzeć parmezan i troszkę utartego wsypać do opakowania. Włożyć ser do piekarnika. Warto rozłożyć folię aluminiową pod spodem gdyż ser może trochę wypłynąć w czasie pieczenia. Na oliwie usmażyć pierś z kurczaka, pokrojoną w małe kawałki. Ser pieczemy 25 minut. W tym czasie ugotować makaron – w osolonej wodzie w dużym garnku. Gdy makaron jest już ugotowany dodać do garnka z wodą szpinak i gotować przez około 10 sekund. Odcedzić. Na wszelki wypadek zostawić troszkę wody po gotowaniu makaronu. W garnku w którym gotowaliśmy makaron wymieszać wszystkie składniki: makaron, szpinak i oliwę. Wyciągnąć ser z piekarnika, nałożyć (pół sera) łyżką do garnka, starannie i delikatnie wymieszać. Jeżeli wszystko jest zbyt gęste dodać troszkę wody po gotowaniu makaronu. Wsypać parmezan i jeszcze raz delikatnie zamieszać. Nałożyć na talerze. Na koniec dołożyć pieczony parmezan na poszczególne talerze.
Smacznego biegowego!

pieczony camembert szpinak i makaron2

Total
0
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzednie
adidas micoach pacer testowanie okiem wicemiss czesc pierwsza1

adidas miCoach Pacer - testowanie okiem wicemiss - część pierwsza

Następne
moj pierwszy raz czyli jak zadebiutowac w polmaratonie

Mój pierwszy raz, czyli jak ZADEBIUTOWAĆ w półmaratonie

Powiązane artykuły

TreningBiegacza.pl PREMIUM

Zapisz się do największej w Polsce zaangażowanej społeczności biegaczy, bądź na bieżąco i osiągaj swoje cele szybciej niż inni!

TreningBiegacza.pl PREMIUM
Więcej o TreningBiegacza.pl PREMIUM