Dziś dla odmiany zupa – część posiłku często niedoceniana, ale niezwykle ważna. Na moim stole zupy wszelkiej maści goszczą znacznie częściej niż tzw. dania główne, ze względu na ich pożywny, ale i lekki charakter. Na dobry początek, coś pół na pół, czyli gęsta zupa z makaronem i cieciorką.
3 porcje/Wartość odżywcza na jedną porcję:
- 250 kcal
- 13 g białka
- 3 g tłuszczu
- 45 g węglowodanów
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 750 ml bulionu kurczaka
- 800 ml ciecierzycy (zapomniałem zważyć, dlatego podaję objętościową ilość)
- 100 g makaronu do zupy (np. kolanka, ale nie nitki)
- 1 łyżka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
- garść szczypiorku (ewentualnie bazylii lub natki pietruszki)
Przygotowanie:
Ciecierzycę, jeśli korzystamy z „suchej”, płuczemy i zalewamy wodą na noc. Jeśli mamy taką w słoiczku to oczywiście jest to zbędne. Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę doprawiając rozmarynem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż zmiękną. Dodajemy do warzyw osączoną ciecierzycę i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut, a następnie połowę nasion wyjmujemy z garnka. Resztę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dodajemy wyjęte wcześniej nasiona oraz makaron i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż ów makaron zmięknie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można ja rozrzedzić dodając niewielką ilość bulionu lub wrzątku. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (lub inną zieleniną).
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na www.kuba-pichci.pl