Posiłek biegacza – gęsta zupa z makaronem

Dziś dla odmiany zupa – część posiłku często niedoceniana, ale niezwykle ważna. Na moim stole zupy wszelkiej maści goszczą znacznie częściej niż tzw. dania główne, ze względu na ich pożywny, ale i lekki charakter. Na dobry początek, coś pół na pół, czyli gęsta zupa z makaronem i cieciorką.

3 porcje/Wartość odżywcza na jedną porcję:

  • 250 kcal
  • 13 g białka
  • 3 g tłuszczu
  • 45 g węglowodanów

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 750 ml bulionu kurczaka
  • 800 ml ciecierzycy (zapomniałem zważyć, dlatego podaję objętościową ilość)
  • 100 g makaronu do zupy (np. kolanka, ale nie nitki)
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
  • garść szczypiorku (ewentualnie bazylii lub natki pietruszki)

Przygotowanie:

Ciecierzycę, jeśli korzystamy z „suchej”, płuczemy i zalewamy wodą na noc. Jeśli mamy taką w słoiczku to oczywiście jest to zbędne. Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę doprawiając rozmarynem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż zmiękną. Dodajemy do warzyw osączoną ciecierzycę i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut, a następnie połowę nasion wyjmujemy z garnka. Resztę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Dodajemy wyjęte wcześniej nasiona oraz makaron i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż ów makaron zmięknie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można ja rozrzedzić dodając niewielką ilość bulionu lub wrzątku. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (lub inną zieleniną).

Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na www.kuba-pichci.pl

- Wystartuj -