Korzystaj wygodnie z naszego serwisu dzięki najnowszej aplikacji mobilnej dostępnej na Twojego Iphone’a i I’Pada!

Zamknij

Nuklearne żarcie

Nuklearne żarcie

Życie w XXI wieku zobowiązuje. Może nie tyle konieczne jest korzystanie z dobrodziejstw techniki i technologii, co wygodne i komfortowe. Niewiarygodne jest jednak to, że urządzenia powszechnego użytku, takie jak: samolot, telefon komórkowy czy mikrofalówka, nadal uważane są przez niektórych ludzi za niezmiernie szkodliwe dla zdrowia. Ślady chemiczne rozrzucanych toksyn na trasie lotniczej z KRK do GDN, rak mózgu po rozmowie z mamusią i jedzenie z mikrofalówki powodujące przyrost fluorescencyjnej głowy to tylko kilka przykładów rozumowania.

Poznaj prawdę!

Po oficjalnym stanowisku International Agency for Research on Cancer (IARC) wiadomo, że korzystanie z „komórek” może (ale nie musi) powodować rozwój glejaka mózgu. Prawdopodobieństwo jego powstania rośnie proporcjonalnie wraz z częstotliwością i długością rozmów. Rozsądne podejście do tematu, kilka krótkich konwersacji przez przenośny telefon, nie zbliży nas bardziej do nowotworu jak wdychanie dymu papierosowego od maszerującego przed nami gościa. Białe ślady na niebie za lecącym samolotem - spisek chemiczny i celowe zatruwanie ludzi? Ten, kto zgoogluje temat smug kondensacyjnych na niebie, pozna możliwości przyrody. A co z wątpliwościami dotyczącymi wpływu mikrofalówki na ludzkie zdrowie? Czy jest to wszechobecny, cichy zabójca ówczesnych czasów?

Z pamiętnika dietetyka…

Po tym, jak pewna eko-mama posłała mi zabójcze, pełne wzgardy i niedowierzania spojrzenie, sama zaczęłam zastanawiać się nad własnymi „kompetencjami”. Wydawało mi się, że podgrzany w kuchence mikrofalowej banan (polany domowym sokiem malinowym), będzie świetną alternatywą dla misio-ciasteczek i żelek barwionych kancerogennymi syntetykami. W jednej chwili przeistoczyłam się z dumnego dietetyka w małą dziewczynkę, która dodatkowo podtruwa dzieci. Przestraszona, postanowiłam szybko wybadać temat. Moje podejrzenia okazały się słuszne…

Trochę techniki i człowiek się nie zgubi!

Kilka lat temu czułam, że zaliczanie kolokwium z budowy i zasad działania mikrofalówki nie pójdzie na marne. A zatem, tym którzy jeszcze nie wiedzą, jak działa to urządzenie, wyjaśniam:

  • mikrofalówka wytwarza mikrofale,
  • mikrofale przechodzą przez żywność,
  • mikrofale wprawiają w drgania cząsteczki wody (dipole),
  • obroty cząsteczek wody powodują tarcie między nimi,
  • efektem takiego pocierania dipoli jest gwałtowny wzrost temperatury wewnątrz produktu, a tym samym krótszy czas podgrzewania posiłku w porównaniu do konwencjonalnych sposobów przyrządzania potraw,
  • mikrofale przestają być emitowane po otwarciu drzwiczek urządzenia.

Posiłek z mikrofalówki jest mniej wartościowy…

…od surowego. To prawda. Nie zgodzę się jednak z tym, że posiłek podgrzany w mikrofalówce jest gorszy jakościowo od tego, podgrzanego na gazie czy w piekarniku. Co więcej, naukowcy zajmujący się tą tematyką sugerują, że podgrzewanie posiłku w mikrofalówce jest dużo lepsze – ze względu na krótszy czas obróbki cieplnej.

Białka, tłuszcz, witaminy

Niektóre składniki odżywcze ulegają zniszczeniu w kontakcie z wysoką temperaturą, bez względu na jej pochodzenie. Straty witamin rozpuszczalnych w wodzie (np. witaminy z grupy B i C) różnią się w zależności od:

  • wielkości produktu,
  • kształtu produktu,
  • czasu obróbki termicznej,
  • temperatury wewnątrz produktu.

Wartość odżywcza produktów przygotowywanych w kuchenkach mikrofalowych jest PORÓWNYWALNA do posiłków podgrzewanych w inny sposób. Ze względu na krótszy czas oddziaływania wysokiej temperatury, zawarte w produktach witaminy, tłuszcz oraz białko, „uciekają” w takim samym lub nawet w mniejszym stopniu. Co więcej, biorąc pod uwagę technologię działania tych czasowo-pożytecznych urządzeń, nie ma mowy o ich „promieniowaniu”.

Podumowując…

Cieszcie się dobrodziejstwami nauki, oszczędzajcie swój bezcenny czas. Czymże jest pyszne, szybkie i ciepłe mleko czekoladowe po powrocie z treningu!

Literatura:

  1. Microwave ovens and food safety, Health Canada,
  2. Microwave myths, Fact vs. Fiction, David Schardt,
  3. Microwave Cooking And Food Safety, Food and Environmental Hygiene Department, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region.
Zamknij