Biegając regularnie, nie rezygnując z pracy zawodowej, życia rodzinego oraz chcąc jednocześnie zabezpieczyć odpowiednią ilość niezbędnego i regeneracyjnego snu, można odnieść wrażenie, że doba często bywa za krótka.
Zainteresowanie tematem biegania pociąga za sobą zazwyczaj trwałą zmianę stylu życia na zdrowszy oraz bardziej świadomy. Biegacze wiedzą, że bardzo ważnym elementem zaraz obok odpowiedniego treningu i regeneracji jest również jedzenie odżywczych posiłków. Najlepiej gdyby były one nieprzetworzone, niosły za sobą eliminację cukru prostego oraz kiepskiej jakości tłuszczów, były smaczne i nie wymagały nakładów zbyt dużej ilości czasu. Czy jest to możliwe?
Myślę, ze wszystko sprowadza się do odpowiedniej organizacji oraz wyrobienia w sobie nawyku planowania decyzji żywieniowych z wyprzedzeniem, czyli logistyki na zaawansowanym poziomie.
Sprzęty, sprzęciki
Żeby szykowanie posiłków przebiegało sprawnie, potrzebny jest do tego niezbędny sprzęt, którego z reguły nam nie brakuje, ponieważ mamy tendencje do gromadzenia wielu przedmiotów w domu, ale niekoniecznie robimy z nich użytek na co dzień. Absolutną podstawą w dobrze zorganizowanej kuchni są noże, które będą odpowiednio naostrzone, będą różniły się od sobie wielkością oraz typem ostrza (gładkie oraz ząbkowane). Pomocne będą również co najmniej dwie patelnie różniące się od siebie wielkością, wyposażone w powłokę umożliwiającą przygotowanie potraw na małej ilości tłuszczu (tzw. powierzchnia non – stick). Kolejnym niezbędnikiem są minimum dwie deski do krojenia. Jedną z nich najlepiej jest przeznaczyć do krojenia warzyw, owoców i pieczywa, drugą natomiast do obrabiania mięsa oraz ryb. Warto zaopatrzyć się również w wagę kuchenną oraz miarkę do płynów, żeby ułatwić sobie możliwość gotowania z przepisów i nie tracić czasu na kulinarne niewypały i ekperymenty. Idealnym rozwiązaniem oprócz płyty grzejnej (ceramiczna, indukcyjna, elektryczna – nie ma to znaczenia) będzie posiadanie piekarnika lub innego sprzętu dającego możliwość różnorodnej i zdrowej obróbki termicznej, takich jak np. parowar lub opiekacz.
Pomocny w kuchni będzie blender, umożliwiający przygotowanie koktajli, zup kremów czy past kanapkowych. Warto przy jego zakupie zwrócić uwagę na szczegóły. Ważne jest, żeby blender ręczny posiadał metalową końcowkę, natomiast kielichowy był ze szkła, a nie z plastiku (większa wytrzymałość sprzętu). Absolutnym “must have” są również opakowania służące przechowywaniu żywności, które będą przeznaczone do kontaktu z żywnością i nie będą zawierały BPA (Bisfenolu A ).
Magazyn na wyciągnięcie ręki
Aby uniknąć codzinnych wizyt w sklepie, dobrze jest zrobić duże zakupy, które raz na jakiś czas (np. gdy z większości produktów zostanie po 1-2 kartoniku, puszki, paczki, opakowania etc.) będą skrupulatnie uzupełniane. Warto zaopatrzyć się w następujące produkty:
- mleko,
- woda mineralna,
- puszki z kukurydzą, ciecierzycą, groszkiem, pomidorami, fasolą, tuńczykiem w wodzie,
- pełnozianiste makarony, kasze, ryże, ziemniaki /bataty; płatki owsiane oraz chrupkie pieczywo,
- codzienne podstawowe przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła),
- miód,
- nasiona (chia, słonecznik, len), pestki (dynia), płatki (migdał, kokos) oraz suszone owoce (daktyle, morele, śliwka),
- jajka,
- rezerwowa butelka dobrej jakości oleju roślinnego,
- słoiczek pesto, oliwek w zalewie, słoiczek suszonych pomidorów,
- mrożonki warzywne i owocowe (np. brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, truskawki, maliny).
Mając tych kilka podstawowych produktów pod ręką, które cechują się długą datą spożycia i tym samym brakiem utraty jakości wraz z upływającym czasem, jesteśmy w stanie w ciągu kilkunastu minut wyczarować obiad lub ciepłą kolację. Dla przykładu mogą to być następujące propozycje posiłków – makaron z pesto, makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie pomidorowym, jajecznica, owsianka, hummus, owsianka z suszonymi owocami i orzechami, zupy i kremy warzywne, grillowane warzywa, ryż z czerwoną fasolą i kukurydzą w sosie pomidorowym oraz wiele innych. Kupowanie świeżych warzyw i owoców, mięsa oraz pieczywa zajmie wtedy mniejszą ilość czasu i wystarczy, że na takie zakupy wybierzemy się raz na 3-4 dni.
Shopping Queen
Badania dowodzą, że przede wszystkim na zakupy nie można wychodzić głodnym, warto jednak mieć ze sobą spisaną listę rzeczy, jakie chcemy kupić. Żeby zrobić perfekcyjną listę zakupów warto:
- prześledzić dokładnie, co mamy w lodówce oraz w szafkach;
- przemyśleć, na ile dni chemy zrobić zakupy, ile osób w tych dniach będzie korzystało z posiłków; czy w międzyczasie planujemy wyjazd lub start w zawodach;
- jeśli nie uda się prześledzić wszystkich propozycji posiłków, jakie zamierzamy w najbliższym czasie zjeść, to warto jest chociaż zaplanować, z jakich propozycji obiadowych oraz kolacyjnych zamierzamy w tym czasie skorzystać.
Wyższą szkołą jazdy jest podział artykułów na działy spożywcze, takie jak: nabiał, warzywa, owoce, środki czystości etc. Na zakupy warto również zabrać ze sobą długopis i po kolei skreślać z listy produkty włożone do koszyka. Niektóre osoby przypinają na lodówkę kartkę i wpisują brakujące produkty na bieżąco, następnie uzupelnianiają listę tuż przed wyjściem do sklepu.
Nie zapominajmy, ze decyzje o tym czy zjemy dany pordukt podejmowane są w sklepie. Jeśli w naszym koszyku wylądują niespodziewanie ciastka (oczywiście na wypadek niezapowiedzianych gości :)) to najprawdopodobniej sięgniemy po nie w momencie zwiększonego apetytu na coś słodkiego. Warto trzymać się wypisanych produktów, ponieważ to oznacza, że właśnie te uznaliśmy za potrzebne. Praktyczna rada na koniec – nie planujmy nawet małych zakupów po treningach outdoorowych szczególnie w okresie chłodniejszych miesięcy, ponieważ zanim dotrzemy z zakupami do domu, z łatwością możemy wyziębić organizm i narazić się na przeziębienie.