fbpx
Porady dietetyczne

Fast food – skąd ta zła reputacja? Czyli o tym, że może być szybko i zdrowo

Standardowe propozycje fast – food'owe są wysokoenergetyczne i mogą przyczyniać się do powstawania oraz rozwoju nadwagi i otyłości. Z reguły szybkie posiłki naładowane są tłuszczami nasyconymi oraz przemysłowymi tłuszczami utwardzanymi (potocznie nazywanymi tłuszczami typu trans), przez co dodatkowo niekorzystnie mogą wpłynać na inne parametry związane ze stanem zdrowia.
fotolia 107537198 subscription monthly m

Standardowe propozycje fast – food’owe są wysokoenergetyczne i mogą przyczyniać się do powstawania oraz rozwoju nadwagi i otyłości. Z reguły szybkie posiłki naładowane są tłuszczami nasyconymi oraz przemysłowymi tłuszczami utwardzanymi (potocznie nazywanymi tłuszczami typu trans), przez co dodatkowo niekorzystnie mogą wpłynać na inne parametry związane ze stanem zdrowia. 

Udowodniono naukowo, że spożywanie fast foodów ma bezpośredni wpływ na wzrost poziomu stężenia złego cholesterolu we krwi, co w konsekwencji będzie nasilać procesy miażdżycowe oraz może przyczyniać się do powstawania szeroko pojętych chorób sercowo – naczyniowych.

Fast food – skąd ta zła reputacja?

Jakość produktów, z których fast food’y są przygotowywane podlega sporej wątpliwości. Jak sama nazwa wskazuje “fast food” to danie serwowane “na szybko”. Niestety zobowiązujące ekspresowe tempo produkcji wiąze się również z faktem, że propozycje posiłków powstają najczęściej z półproduktów wcześniej mrożonych lub przetwarzanych. Fast food żeby się sprzedawał musi być tani, zatem również nie można liczyć, że mięso na burgera w pierwszej lepszej budce będzie najwyższej jakości,a klient do wyboru będzie miał różnego rodzaju pieczywo np. z mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej.

Kolejny minus to niska wartość odżywcza posiłku. Propozycje fast foodowe takie jak pizza, zapiekanka czy burger zawierają śladowe ilości warzyw, są propozycjami węglowodanowo – tłuszczowymi bardzo ubogimi w błonnik pokarmowy. Wykonane z pszennej mąki, z dodatkiem gotowych sosów często na bazie cukru (sos pomidorowy, sos słodko – kwaśny), będą powodowały spory wyrzut cukru we krwi oraz jego gwałtowny spadek, pobudzając automatycznie apetyt.

W klasyfikacji na najbardziej energetyczną propozycję fast – food’ową wygrywa zdecydowanie pizza. Niestety, prawda jest okrutna – jedna średniej wielkości pizza ma około 1500- 2000 kcal.

Biegowa dyspensa na fast food?

Biegacze traktują zazwyczaj fast – food’y jako nagrodę za dobrze zrealizowany plan treningowy. “Biegam to i fast – food nie jest mi groźny, przecież Endomondo pokazało mi po treningu 1000 spalonych kcal, to dwie porcje dużych frytek”. Takie matematyczne myślenie nie jest do końca właściwe.

Kalorie to jedno, ale dla osoby dbającej o swoje zdrowie przy obciążeniu aktywnością fizyczną na pierwszym miejscu powinna być jakość dostarczanego paliwa.

Ze względu na proporcje wartości odżywczych kupny fast – food (jak wcześniej wspomniałam są to posiłki tłuszczowo – węglowodanowe) nie będzie dobrą propozycją posiłku przed treningiem, ani po terningu bezspośrenio przed porą kładzenia się spać. Zazwyczaj subiektywne odczucia, które mogą towarzyszyć na treningu poprzedzonym np. pizzą to przejedzenie, uczucie ciężkości na żołądku oraz odbijanie po posiłku.

Wysokoenergetyczny fast – food będzie dawał uczucie sytości na długo a spora ilość przyjętych tłuszczów będzie potrzebowała czasu na strawienie się. Często po przyjęciu kupnych fast – food’owych propozycji można również odczuwać wzmożone pragnienie z powodu przyjętej nieświadomie sporej ilości soli. Bilansując jednak zdrowy zamiennik fast – foodow’y we własnym zakresie, można potraktować go jako odpowiedni posiłek przed lub po treningu kontrolując jednak nadal jego ilość i jakość.

Zdrowy fast food

Nie znam osoby, która nie przepadałaby za fast food’ami. Mając na uwadzę ich walory smakowe i nie chcąc w pełni rezygnować ze smacznych propozycji można przygotować domowy zdrowy posiłek fast food’owy, należy tylko poszukać zdrowych i dietetycznych rozwiązań, które odsuną na bok zarzuty jakie zostały im powyżej przedstawione.

Jakie zabiegi można w tym kierunku wykonać?

  • zdrową pizze można przygotować na cienkim cieście korzystając z mieszanki mąk pszennej z pełnoziarnistą lub do zrobienia spodu użyć alternatywnie np. kaszę jaglaną lub podgotowane warzywa wymieszane z jajkiem np. kalafior;
  • zamiast pszennej bułki do burgera / hot – dog’a można użyć bułkę grahamkę lub pełnoziarnistą;
  • zamiast wieprzowej parówki do hot – dog’a można zastosować dobrej jakości parówkę drobiową lub cielęcą;
  • starać się do każdej propozycji dodawać jak największą ilość warzyw oraz mniejszą ilość wysokoenergetycznych dodatków np. serów, sosów, tłustego mięsa;
  • mięso do burgera najlepiej kupić w całości i samodzielnie zmielić za pomocą maszynki – kupując wołowinę warto wybrać jej chude częsci np. rostbef lub polędwicę;
  • sosy nie stracą wiele na smaku jeśli przygotuje się je w bardziej dietetyczny sposób np. sos czosnkowy na bazie jogurtu, a ketchup zastąpi się salsą pomidorową na  przygotowaną samodzielnie na świeżych pomidorach;
  • zamiast dodatku klasycznych frytek smażonych na głębokim oleju (często wątpliwej jakości, wielokronie odgrzewanego) można przygotować frytki warzywne skropione dobrej jakości oliwą i upiec je w piekarniku
  • Często w parze z fast – food’ami idą napoje gazowane lub soki. Postaraj się je zastąpić wodą niegazowaną lub np. mrożoną herbatą.

​Sprawdzone receptury na domowy  smaczny Fast food

Frytki z batatów (receptura na 2 porcje)

posiłek węglowowanowo – białkowy, do zastosowania po terningu np. na kolację

  • 500g batatów
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • Słodka papryka

Bataty obrać ze skóry i pokroić na cienkie plastry następnie natrzeć je oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli i pieprzu. Ułożyć je w naczyniu żarodpornym wyłożonym papierem i piec w piekarniku rozgrznym do 180˚C przez 25 minut. W międzyczasie rozdrobniony czosnek wymieszać z jogurtem, doprawić słodką papryką, odrobiną soli i pieprzu.

1 porcja zawiera około 559 kcal (66% energii z węglowodanów, 10% energii z białka, 24% energii z tłuszczów)

Burger z klopsem z kaszy jaglanej i szpinakiem (receptura na 2 porcje)

posiłek węglowowanowo – białkowy, do zastosowania po terningu np. na kolację

  • 2 bułki grahamki
  • 4 plastry sera Cheedar
  • Sałata
  • 1 średniej wielkości pomidor 
  • Liście szpinaku
  • 50g suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz czarny

Kaszę jaglaną podgotować na parze lub w wodzie. Podgotowaną kaszę wymieszać z drobno poszatkowanym szpinakiem oraz jajkiem, całość doprawić odrobiną soli i pieprzem. Z powstałej masy uformować płaskie klopsy, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 20 minut. W międzyczasie pozostałe składniki na burgera pokroić, bułkę podpiec w piekarniku lub tosterze.

1 porcja zawiera około 404 kcal (48% energii z węglowodanów, 20% energii z białka, 32% energii z tłuszczów)

Gyros drobiowy z sosem tzatzyki i czarnym ryżem (receptura na 2 porcje)

posiłek węglowowanowo – białkowy, do zastosowania po terningu np. na obiad

  • 400g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1/2 średniej wielkości ogórka zielonego
  • Mieszanka przypraw do gyrosa 
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • 100g sucheo czarnego ryżu

Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w oleju oraz mieszance przypraw na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie mięso wysmażyć na patelni tefonowej. W międzyczasie ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, odstawić na 10 minut żeby puścił wodę następnie odlać jej nadmiar. Ogórka wymieszać z jogurtem, sos doprawić odrobiną soli i pieprzu. W międzyczasie ugotować ryż na parze lub w wodzie.

1 porcja zawiera około 551 kcal (30% energii z węglowodanów, 35% energii z białka, 35% energii z tłuszczów)

Nuggetsy w zdrowej panierce  z komosą ryżową i brokułami

posiłek węglowowanowo – białkowy, do zastosowania po terningu np. na obiad (receptura na 2 porcje)

  • 400g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych / jaglanych
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka otrębów gryczanych
  • 1 jajko
  • Słodka papryka
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100g suchej komosy ryżowej
  • 400g brokułów

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić słodką papryką, odrobiną soli i pieprzem następnie obtoczyć w jajku oraz przygotowanej domowej panierce. Nuggetsy wysmażyć na rozgrzanym oleju. W międzyczasie ugotować komosę ryżową oraz brokuły na parze lub w wodzie. 

1 porcja zawiera około 687 kcal (27% energii z węglowodanów, 37% energii z białka, 36% energii z tłuszczów).

Smacznego!

Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Total
0
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni wpis
XVIII Półmaraton dookoła Jeziora Żywieckiego za nami
Następny wpis
Saucony Freedom Iso i Triumph Iso 3 - komfort, dynamika i moc pozytywnych wrażeń + KONKURS
Opinie

Dołącz do takich jak Ty!

Dołącz do ludzi takich jak Ty, którzy już nam zaufali i zostali biegaczami!

  • Podczas 10 tygodni udało mi się poprawić bazę tlenową z 32 do 35, znaleźć swoją odskocznię od trudności życia codziennego bez szwanku dla zdrowia  i jestem przekonana, że nie zrobiłabym tego bez programu Od zera do runnera przy nieocenionym wsparciu naszej grupy na Discordzie.
    Urszula - od zera do runnera

    Urszula

    Suwałki
  • Już miałem rzucić bieganie. Chciałem dać sobie z nim spokój, ale trafiłem do Was. Powiedziałem sobie spróbuję jeszcze raz od zera i okazało się, że to strzał  w dziesiątkę. Po marszach  bóle minęły, a co najważniejsze czuję w tych miejscach  włożoną pracę na treningach.
    IMG 20241026 230234 scaled e1730212654169

    Edward

    Ryczywół (wielkopolskie)
  • Program bardzo mi się podoba. Zachęciło mnie to że trwa 52 tygodnie (przerobiłam już kilka programów typu “przebiegnij 5 km w 5 tygodni” i zawsze na początkowych etapach się wypalałam – po prostu to była zbyt intensywna aktywność niedostosowana do moich możliwości). A w tym przypadku to rozłożenie intensywności wydaje mi się kluczowe.
    Marta OZDR

    Marta

    Warszawa
plany treningowe

Masz pytania? Mamy odpowiedzi.

Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania dotyczące biegania.

Ile biega amator?

Wyjdźmy od tego, aby ustalić, kto to jest amator.

Amator to każda biegająca osoba, która nie żyje z biegania. A więc i ta, która dopiero zaczyna, jak i ta, która biega 2:30 maraton. Różne również będą treningi tych osób. Ten, który zaczyna biegać, będzie 10-15 kilometrów tygodniowo, a bardzo zaawansowany biegacz może przekraczać i 150 na tydzień.

Ile powinno się biegać na początku?

W pierwszych tygodniach staraj się nie biegać więcej niż od około 8 do 15 kilometrów tygodniowo z podziałem na 3 lub 4 jednostki treningowe. Z czasem, gdy poczujesz się silniejszy i sprawniejszy stopniowo wydłużaj kilometraż.

Jak oddychać w czasie biegu?

Polecam Ci książkę Tlenowa przewaga, gdzie jest bardzo dobrze udokumentowane, dlaczego powinno oddychać się nosem w trakcie biegania, spania i dowolnej innej aktywności fizycznej.

Więcej przeczytasz także w naszym artykule “Jak oddychać podczas biegania?

Jak przebiec swoje pierwsze 5 km?

Gorąco Cię zachęcam do wybrania planu treningowego dla początkujących i trenowania zgodnie z jego wytycznymi. Może sprawdzić się plan https://treningbiegacza.pl/artykul/plany-treningowe-na-5km-z-dodatkowa-aktywnoscia-i-silownia

    Ile powinno się biegać na początku?

    Zakładam, że jeszcze nie biegasz i dopiero chcesz zacząć. Gorąco polecam Ci zapisanie się do naszego newslettera, aby otrzymać roczny plan treningowy dla początkujących.

    Link do zapisu.

    Jak zacząć biegać od zera?

    Na początku oceń swój stan. Podejdź do tego bardzo świadomie i odpowiedzialnie, aby nie zrobić sobie krzywdy. Kiedy ostatnio podejmowałeś ostatnią aktywność fizyczną, ile ważych i ile masz wzrostu. Czy Twoje BMI jest w normie, czy raczej mocno odbiega od normy.

    Gdy będziesz w stanie określić swój stan, łatwiej Ci przyjdzie wybór odpowiedniego planu treningowego. W zależności od swojej obecnej formy wybierz taki, który będzie delikatnym wyzwaniem, ale nie będzie sprawiać, że po każdym treningu będziesz wracać do domu półprzytomny. Link do planów treningowych.

    Jak zacząć biegać, gdy się nie ma kondycji?

    Powoli i bez pośpiechu. Kondycja przyjdzie sama, pod warunkiem, że nie będziesz przeciążać swojego organizmu, który ma swoje limity.

    Zacznij od marszobiegu. Minutę idź, minutę biegnij. Powtórz to 7-10 razy na jednym treningu i wykonaj taki trening 3 razy w tygodniu przez najbliższe 5 tygodni. Bardzo szybko dostrzeżesz pozytywne objawy poprawy kondycji.

    Jakie tempo biegu dla początkujących?

    Adekwatne do Twojej obecnej kondycji. Jeśli nie jesteś w stanie biec bez przystanku i zaczerpnięcia tchu przez minutę, to bez sensu jest gnanie na łeb na szyję. Obierz takie tempo, aby swobodnie przy tym móc rozmawiać. Nazywa się to tzw. tempem konwersacyjnym. Jesteś w stanie biec i coś tam przy okazji mówić. Jeśli od razu brakuje Ci tchu w płucach, zwalniasz.

    Na początku nawet nie przejmuj się jednostkami typu 5 min/km, czy 25 sekund na 100 metrów. Na to przyjdzie czas.

    Masz pytania?

    Napisz do nas

      Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

      Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

      Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

      Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

      Rozpocznij przemianę od Zera do Runnera w drodze po zdrowe życie.
      Dołączam do programu