🏃Zacznij mądrze biegać🏃‍♀️ -20% z kodem "WIOSNA20". Do końca promocji:
00 d
00 h
00 m
Porady dietetyczne

Zdrowe grillowanie. Na czym? I jak?

Sezon grillowy, wraz z majówką i nadejściem pięknej wiosenno-letniej pogody rozpoczęty na dobre. W ciągu ostatnich kilku, kilkunastu lat grillowanie stało się wręcz tradycją.
zdrowe grillowanie na czym i jaki 01 01

Sezon grillowy, wraz z majówką i nadejściem pięknej wiosenno-letniej pogody rozpoczęty na dobre. W ciągu ostatnich kilku, kilkunastu lat grillowanie stało się wręcz tradycją. Większość dni wolnych od pracy wykorzystywane jest na spotkania ze znajomymi i przyjaciółmi przy grillu.

Pod względem psycho-socjologicznym jest to chwila wytchnienia od pracy i obowiązków, a także czas na zacieśnianie więzi towarzyskich. Jestem przekonany, że takie momenty są niezbędne zarówno dla zwykłych, nie trenujących ludzi, amatorów, jak i wyczynowych sportowców. Uczta towarzyska? Niepodważalnie. Przyjrzyjmy się jednak temu co spożywamy i w jaki sposób przygotowujemy grillowane posiłki. Co zrobić, aby ograniczyć udział szkodliwych związków w potrawach z rusztu?

Można podejść do tego tematu z dwóch stron, mianowicie:

  • zainteresować się sposobem przygotowania potraw,
  • wybrać rodzaj samego urządzenia i paliwa, jakim będziemy go ogrzewać.

Zacznijmy od urządzeń do grillowania

Na rynku można spotkać grille tradycyjne (węglowe), gazowe, oraz elektryczne. Te pierwsze są najbardziej rozpowszechnione, ze względu na niską cenę, niskie koszty utrzymania i użytkowania, oraz stosunkowo dużą mobilność (w przypadku grilli przenośnych; przeciwnie w przypadku stacjonarnych murowanych, ogrodowych). Grille węglowe pozostawiają jednak wiele do życzenia, pod względem wartości odżywczej przygotowywanych potraw i zawartości związków kancerogennych. Konkretne techniki pozwalające ograniczyć do minimum ilość tych związków podam niżej. Dla osób dbających na co dzień o własne zdrowie i prawidłową dietę, zdecydowanie lepszym wyjściem są grille gazowe oraz elektryczne. Tłuszcz ściekający z potraw (zwykle tłustych mięs) spływa po specjalnie opracowanych w tym celu rynienkach do osobnego pojemnika. Taka konstrukcja i sposób podgrzewania nie dopuszcza do opadania kropli tłuszczu bezpośrednio na płomień, lub rozgrzane elementy, co zapobiega powstawaniu substancji kancerogennych. Poniżej krótki ranking.

grillowanie 1

Zalety i wady (odpowiednio) grilla gazowego.

Zdecydowanie najlepsze wyjście dla osób lubiących częste grillowanie wśród znajomych. Niezależnie od miejsca spotkania.

  • Stosunkowo niskie koszty eksploatacji,
  • krótki czas oczekiwania,
  • mobilność,
  • ograniczenie do minimum związków rakotwórczych w posiłku.

 Zalety i wady (odpowiednio) grilla węglowego:

Dla osób grillujących sporadycznie, mających czas na odpowiednie przygotowanie potraw do tego typu urządzenia.

  • mobilność, niskie koszty zakupu (od około 20zł), smak wędzonego mięsa,
  • stosunkowo długi czas rozpalania, obecność substancji rakotwórczych w dużych ilościach, koszty eksploatacji.
  • stosunkowo wysoka cena zakupu (od około 260zł).

Zalety i wady (odpowiednio) grilla elektrycznego:

Dla maniaków grillujących niezależnie od pogody i pory roku, we własnym ogrodzie lub w domu.

  • Krótki czas oczekiwania, ograniczenie do minimum związków rakotwórczych w posiłku, cena (od około 95zł), możliwość grillowania w zamkniętych pomieszczeniach,
  • koszty eksploatacji, niewielka mobilność (konieczny dostęp do prądu).

Wizualne aspekty zakupu grilla pozostawiam do własnej interpretacji w zależności od zasobności portfela, częstotliwości i miejsca użytkowania.

Jak przyrządzać potrawy?

Przejdźmy teraz do prostych sposobów przygotowywania kiełbasek, ryb, kurczaka, karkówki oraz warzyw, na najbardziej powszechnym grillu – węglowym. Kilka prostych rad, które pomogą nam ograniczyć ilość związków rakotwórczych takich jak: wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, nadtlenki, benzopiren, arylamid, wolne rodniki i inne szkodliwe substancje.

  • mięso surowe powinno być wcześniej peklowane i doprawiane. Pozwoli to, na skrócenie obróbki termicznej i zachowanie wartości odżywczej (oczywiście mięso musi się piec odpowiednio długo, aby nie stwarzało zagrożenia mikrobiologicznego),
  • kiełbaski, karkówkę, kurczaka, oraz inne wcześniej przygotowane produkty grillujemy na tackach żaroodpornych lub na folii aluminiowe,
  • rybę powinno się grillować zawiniętą w folii aluminiowej z dodatkiem przypraw i soku z cytryny,
  • wykorzystuj węgiel drzewny, na podpałkę jedynie naturalne składniki,
  • zwracajmy uwagę, na to, żeby nie spożywać produktów niedopieczonych i spalonych.

grillowanie 2

Wspólnym mianownikiem towarzyszącym spotkaniom z przyjaciółmi przy grillu często jest alkohol. Warto ograniczyć jego spożycie i zwrócić uwagę na fakt, iż jest on dla organizmu paliwem priorytetowym (nie niezbędnym!). Wykorzystywany jest zatem przez organizm jako źródło energii przed węglowodanami, białkami czy tłuszczami, co zwykle oznacza, że odkładamy to, co zjedliśmy, zanim zdążymy „spalić” kalorie dostarczane przez alkohol. Jest to istotne zwłaszcza dla osób dbających o sylwetkę oraz odchudzających się.Czy grillowanie może być zdrowe? Tak! Trzymajmy się wyżej wymienionych zasad i delektujmy piękną pogodą.

Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Razem
0
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni wpis
Paraliż od pasa w dół, nie przeszkodził jej w pokonaniu maratonu. 16 dni wytrwałości!
Następny wpis
Lęk biegacza: jak sobie radzić z przedstartowymi emocjami?
Opinie

Dołącz do takich jak Ty!

Dołącz do ludzi takich jak Ty, którzy już nam zaufali i zostali biegaczami!

  • Podczas 10 tygodni udało mi się poprawić bazę tlenową z 32 do 35, znaleźć swoją odskocznię od trudności życia codziennego bez szwanku dla zdrowia  i jestem przekonana, że nie zrobiłabym tego bez programu Od zera do runnera przy nieocenionym wsparciu naszej grupy na Discordzie.
    Rozwiń
    Urszula - od zera do runnera

    Urszula

    Suwałki
  • Już miałem rzucić bieganie. Chciałem dać sobie z nim spokój, ale trafiłem do Was. Powiedziałem sobie spróbuję jeszcze raz od zera i okazało się, że to strzał  w dziesiątkę. Po marszach  bóle minęły, a co najważniejsze czuję w tych miejscach  włożoną pracę na treningach.
    Rozwiń
    IMG 20241026 230234 scaled e1730212654169

    Edward

    Ryczywół (wielkopolskie)
  • Program bardzo mi się podoba. Zachęciło mnie to że trwa 52 tygodnie (przerobiłam już kilka programów typu „przebiegnij 5 km w 5 tygodni” i zawsze na początkowych etapach się wypalałam – po prostu to była zbyt intensywna aktywność niedostosowana do moich możliwości). A w tym przypadku to rozłożenie intensywności wydaje mi się kluczowe.
    Rozwiń
    Marta OZDR

    Marta

    Warszawa
plany treningowe

Masz pytania? Mamy odpowiedzi.

Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania dotyczące biegania.

Ile biega amator?

Wyjdźmy od tego, aby ustalić, kto to jest amator.

Amator to każda biegająca osoba, która nie żyje z biegania. A więc i ta, która dopiero zaczyna, jak i ta, która biega 2:30 maraton. Różne również będą treningi tych osób. Ten, który zaczyna biegać, będzie 10-15 kilometrów tygodniowo, a bardzo zaawansowany biegacz może przekraczać i 150 na tydzień.

Ile powinno się biegać na początku?

W pierwszych tygodniach staraj się nie biegać więcej niż od około 8 do 15 kilometrów tygodniowo z podziałem na 3 lub 4 jednostki treningowe. Z czasem, gdy poczujesz się silniejszy i sprawniejszy stopniowo wydłużaj kilometraż.

Jak oddychać w czasie biegu?

Polecam Ci książkę Tlenowa przewaga, gdzie jest bardzo dobrze udokumentowane, dlaczego powinno oddychać się nosem w trakcie biegania, spania i dowolnej innej aktywności fizycznej.

Więcej przeczytasz także w naszym artykule „Jak oddychać podczas biegania?

Jak przebiec swoje pierwsze 5 km?

Gorąco Cię zachęcam do wybrania planu treningowego dla początkujących i trenowania zgodnie z jego wytycznymi. Może sprawdzić się plan https://treningbiegacza.pl/artykul/plany-treningowe-na-5km-z-dodatkowa-aktywnoscia-i-silownia

    Ile powinno się biegać na początku?

    Zakładam, że jeszcze nie biegasz i dopiero chcesz zacząć. Gorąco polecam Ci zapisanie się do naszego newslettera, aby otrzymać roczny plan treningowy dla początkujących.

    Link do zapisu.

    Jak zacząć biegać od zera?

    Na początku oceń swój stan. Podejdź do tego bardzo świadomie i odpowiedzialnie, aby nie zrobić sobie krzywdy. Kiedy ostatnio podejmowałeś ostatnią aktywność fizyczną, ile ważych i ile masz wzrostu. Czy Twoje BMI jest w normie, czy raczej mocno odbiega od normy.

    Gdy będziesz w stanie określić swój stan, łatwiej Ci przyjdzie wybór odpowiedniego planu treningowego. W zależności od swojej obecnej formy wybierz taki, który będzie delikatnym wyzwaniem, ale nie będzie sprawiać, że po każdym treningu będziesz wracać do domu półprzytomny. Link do planów treningowych.

    Jak zacząć biegać, gdy się nie ma kondycji?

    Powoli i bez pośpiechu. Kondycja przyjdzie sama, pod warunkiem, że nie będziesz przeciążać swojego organizmu, który ma swoje limity.

    Zacznij od marszobiegu. Minutę idź, minutę biegnij. Powtórz to 7-10 razy na jednym treningu i wykonaj taki trening 3 razy w tygodniu przez najbliższe 5 tygodni. Bardzo szybko dostrzeżesz pozytywne objawy poprawy kondycji.

    Jakie tempo biegu dla początkujących?

    Adekwatne do Twojej obecnej kondycji. Jeśli nie jesteś w stanie biec bez przystanku i zaczerpnięcia tchu przez minutę, to bez sensu jest gnanie na łeb na szyję. Obierz takie tempo, aby swobodnie przy tym móc rozmawiać. Nazywa się to tzw. tempem konwersacyjnym. Jesteś w stanie biec i coś tam przy okazji mówić. Jeśli od razu brakuje Ci tchu w płucach, zwalniasz.

    Na początku nawet nie przejmuj się jednostkami typu 5 min/km, czy 25 sekund na 100 metrów. Na to przyjdzie czas.

    Masz pytania?

    Napisz do nas

      Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

      Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

      Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

      Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.