fbpx
wielbisz miesko i nie lubisz warzyw wybierz kielki

Wielbisz mięsko i nie lubisz warzyw? Wybierz kiełki!

Warzywnego niejadka trudno jest przekonać racjonalnymi argumentami do tego, by sięgnął po codzienną, naturalną dawkę witamin i składników mineralnych.

Warzywnego niejadka trudno jest przekonać racjonalnymi argumentami do tego, by sięgnął po codzienną, naturalną dawkę witamin i składników mineralnych. „Królik nie jestem, zieleniny jeść nie będę” to częsta odpowiedź ludzi wielbiących mięsko.

W takich przypadkach osoby kontrolujące stan lodówki wybrednego osobnika sięgają po ostre środki. Z szerokiej gamy „produktów torturujących” wybierają bardzo często:

  • zdrowe otręby, cichcem wsypywane do jogurtu, dzięki którym ilość dziennego spożycia błonnika oscyluje w dolnej granicy zapotrzebowania,
  • wody lecznicze wtłaczane na pradawnych zasadach „za mamusię i tatusia”, niewątpliwie dobroczynnych dla alergików, osób dbających o swoje nerki i wątrobę, sportowców, którym na sercu leży zapewnienie swojemu ciału wystarczająco dużo składników mineralnych,
  • seler naciowy, bądź co bądź ikona zdrowego odżywiania, ratujący niejednego przed zmiażdżeniem wagi (nie tyle masą ciała, co samym nastawieniem do sprzętu dołującego psychicznie).

Nic dziwnego, że takie zdrowotne rewelacje nie są przyjmowane z uśmiechem na twarzy. Bez względu na uczucie, którym niejadek darzy kucharza, otręby nadal pozostają suchą paszą dla koni, woda zgniłymi jajami, a seler naciowy substancją blokującą odruch przełykania. Całe szczęście, natura przychodzi z pomocą. Trzeba jej tylko zaufać!

wielbisz miesko i nie lubisz warzyw wybierz kielki 1

Ze smakiem, bez smaku – wybór należy do Ciebie!

Jeżeli naprawdę nie jesteś fanem kolorowych posiłków (oczywiście nie chodzi mi o czerwony ketchup i żółtą musztardę), bo po prostu tak masz, powinieneś poszukać produktów, które będą kompromisem pomiędzy sercem, a rozumem. Jednym z takich wyjść awaryjnych są wszelkiego gatunku kiełki. Choć są małe, przewyższają swoją wartością odżywczą wiele warzyw i owoców. Dzięki różnorodności nasion, z których wyrastają małe roślinki, możesz wybrać smak według swoich preferencji – od ostrej rzodkiewki po łagodnego słonecznika.

All in one

Kiełki to znakomite źródło resweratrolu, witamin, minerałów, enzymów oraz aminokwasów – w garści może być ich zdecydowanie więcej niż w kilku liściach sałaty czy też pomidorze. Wraz z procesem kiełkowania nasionka zmniejsza się ilość substancji blokujących przyswajanie dobroczynnych dla zdrowia składników. Dzięki takiemu mechanizmowi każda witamina czy składnik mineralny łatwiej wchłaniają się w przewodzie pokarmowym, wspomagając organizm w życiodajnych przemianach fizjologicznych.

Kiełki według potrzeb

Na rynku dostępnych jest wiele gatunków kiełków. Najpopularniejszymi są kiełki: rzeżuchy, brokułu, lucerny, rzodkiewki, soczewicy, soi, słonecznika oraz fasoli Mung. Każde z nich pozytywnie wpłyną na Twoje zdrowie, jednak jeśli wiesz, jakimi niedoborami cechuje się Twój codzienny jadłospis, możesz dobrać odpowiednie kiełki co własnego zapotrzebowania:

  • kiełki roślin strączkowych (soi, soczewicy) to doskonałe źródło białka, potasu, fosforu, magnezu i wapnia,
  • kiełki pszenicy i słonecznika wyróżniają się dużą ilością cynku i miedzi,
  • kiełki rzeżuchy i rzodkiewki to źródło pierwiastków, o które trudno w niezbilansowanej diecie: selen, chrom i mangan

Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego już dzisiaj zrób sobie kanapkę z kiełkami i białym serkiem, posyp pastę z jajek lub mięsa, na obiad zjedz podsmażone na oliwie, dodaj do zup lub sosów. Już jedna mała garść pomoże Ci w walce z:

  • nadmiarem masy ciała (dzięki niskiej zawartości kalorii, dużej ilości błonnika),
  • rakiem piersi, wątroby, płuc (kiełki roślin kapustnych, np. brokułu),
  • anemią (duża zawartość witaminy C, która wspomaga przyswajanie żelaza),
  • stresem (łagodząco na układ nerwowy działać będą witaminy z grupy B oraz magnez),
  • chorobami krążenia (potas, tiamina, magnez wspomogą działanie układu krążenia),
  • miażdżycą (błonnik wiązać będzie nadmierną ilość cholesterolu, witamina E działając jako antyoksydant wiązać będzie wolne rodniki).
Razem
0
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzednie
zegarek dla biegaczy z gps za nieco powyzej 500 zl

Zegarek do biegania - zegarek dla biegaczy z GPS za nieco powyżej 500zł?

Następne
lakotka

Ból w kolanie przy kucaniu, siadaniu, wstawaniu - Poradnia Biegacza

Powiązane artykuły

batony proteinowe i weglowodanowe energia na slodko 01
Czytaj dalej

Batony proteinowe i węglowodanowe – energia na słodko

Producenci suplementów sportowych rywalizują w wyścigu o nasze podniebienia (i kieszenie), dając do wyboru pełen pakiet produktów, którymi możemy podładować się w przed, w czasie oraz po treningu. Jednym z flagowych wyrobów w ich ofercie są batony proteinowe i inne przekąski dla sportowców.
ekspercki squeezy 01
Czytaj dalej

Nawodnienie i dostawa energii w treningu biegacza – jak robić to dobrze?

Na komfort wykonywanego treningu oraz rezultaty sportowe ma wpływ wiele czynników, ale do najważniejszych z nich należy odpowiedni plan treningowy wpływający na ogólną wydolność, sprawność i szybkość biegacza oraz dbałość o regenerację organizmu. Treningi w okresie letnim mogą być mocno obciążające z uwagi na ekstremalne warunki pogodowe wynikające głównie z wysokich temperatur oraz napięty plan treningowy, który często uwzględnia ambitne plany co do jesiennych startów zamykających sezon.
trendy zywieniowe diety alternatywne 01
Czytaj dalej

Trendy żywieniowe – diety alternatywne

Panujące trendy żywieniowe na świadome jedzenie, oprócz coraz bardziej dostępnej wiedzy na temat racjonalnych rozwiązań żywieniowych, przyniósł również wiele alternatywnych autorskich pomysłów na prowadzenie codziennej diety, które kuszą głównie gwarancją szybkiej utraty zbędnych kilogramów.
zacznij biegać z od zera do runnera!
Zadbaj z nami o swoje zdrowie i bezstresowo zacznij biegać 60 min bez przerwy.
Zacznij swoją przemianę od Zera do Runnera