Zaczęło się! Na polach w całej Polsce rozkwitł rzepak. Piękne żółte plamy przyciągają oko i miłośników zdjęć na insta oraz zapowiadają obfite zbiory nasion, z których powstanie pełen zalet swojski olej rzepakowy. Dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni?
Sfinansowano ze środków z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Powodów jest kilka. Przede wszystkim warto wiedzieć, że najlepszym źródłem niedoborowych w diecie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (WNKT) są obecnie oleje roślinne, a zwłaszcza rzepakowy i lniany oraz orzechy włoskie. Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i właściwego funkcjonowania wszystkich narządów w naszym organizmie, zwłaszcza układu sercowo – naczyniowego, siatkówki oka i mózgu człowieka.
Jak olej rzepakowy wypada w porównaniu z innymi olejami pod względem odżywczym?
- Spośród wszystkich olejów roślinnych zawiera najmniej tłuszczów nasyconych (7%). I co najważniejsze, jest drugim co do wielkości pod względem kwasu alfa-linolenowego (ALA), wielonienasyconego tłuszczu omega-3 (11% ALA w porównaniu do 57% w oleju lnianym). Natomiast oleje z oliwek, kukurydzy, krokosza i słonecznika zawierają zaledwie 1% ALA. Oznacza to, że olej rzepakowy zawiera 10 x więcej omega-5 niż np. oliwa z oliwek.
- Olej rzepakowy zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe linolowy (omega-6) i α-linolenowy (omega-3) w proporcji 2:1, co czyni go jednym z najzdrowszych olejów kuchennych w proporcji nawet lepszej niż oliwa z oliwek (13:1). Ma najwyższy poziom steroli roślinnych, zwłaszcza β-sitosterolu i kampesteroli. Olej zawiera cenne ilości przeciwutleniającej witaminy E.
- Olej rzepakowy ma najwyższy punkt dymienia spośród olejów – jest również idealnym wyborem do smażenia. Stosujemy do tego rafinowany olej. Rafinacja nie niszczy cennych właściwości.
Dodatkowe atuty rzepaku to:
- rzepak jest uprawiany i tłoczony w Polsce,co skraca czas transportu na sklepowe półki i zmniejsza ślad węglowy w porównaniu z np. oliwą czy olejem kokosowym,
- ze względu na dużą powierzchnię upraw rzepak ma bardzo duże znaczenie w pszczelarstwie,
- śruta poekstrakcyjna otrzymana po wytłoczeniu oleju jest cenną, zawierającą dużo białka paszą dla zwierząt a słoma rzepakowa może być wykorzystana jako opał lub do produkcji płyt pilśniowych.
Co jeszcze warto wiedzieć?
- Bardzo ważne jest obalenie mitu o zawartości glifosatu w oleju rzepakowym, bo go tam po prostu nie ma – glifosat nie rozpuszcza się w tłuszczu.
- Olej rzepakowy rafinowany jest bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury, niż tłoczony na zimno. Podczas procesu rafinacji jest on pozbawiony zanieczyszczeń, staje się neutralny w smaku i ma długi termin przydatności do spożycia. Nadaje się do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze (smażenie, pieczenie, duszenie). Olej rzepakowy tłoczony na zimno należy stosować bez obróbki termicznej czyli np. do surówek czy sałatek.
Z myślą o biegaczach
Jeśli podoba Wam się bieganie, gdy wokół kwitnie rzepak, warto wziąć udział w I edycji nowego wydarzenia sportowego pod nazwą OLEJARSKA DYCHA.
Kiedy: 29 maja 2022
Gdzie: start i meta nad plażą nad Zalewem Nielisz, ok.20 km od Zamościa
Trasa: ścieżki wzdłuż rzepakowych pól i piękne tereny leśne
Świadczenia: komin, numer startowy, elektroniczny pomiar czasu, medal odlewany na mecie, posiłek regeneracyjny (krupnik i wiosenna sałata skropiona rzepakowym złotem) a do tego książka kulinarna z przepisami wykorzystującymi olej rzepakowy i nasiona łąki kwietnej
Zapisy: https://b4sportonline.pl/olejarska_dycha/
Wydarzenie sfinansowane ze środków z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Uwaga, konkurs!
Chcesz pobiec wśród rzepakowych pól na Zamojszczyźnie? Zapraszamy do zabawy!
Do zdobycia jest 5 pakietów startowych na Olejarską Dychę, która odbędzie się 29 maja 2022 roku. By zgarnąć jeden z nich, wystarczy, że podzielisz się z nami swoim ulubionym sposobem/przepisem na dodanie oleju rzepakowego do swojej diety! Zdjęcia mile widziane. Nagrodzimy najbardziej kreatywne propozycje!
REGULAMIN
- zgłoszenia należy przesyłać do Gosi: [email protected], w tytule wiadomości należy napisać „Olejarska Dycha – konkurs„,
- wasze zgłoszenia zbieramy do 15 maja 2022 – do godziny 23:59,
- możesz przesłać więcej niż jedną propozycję,
- o zwycięzcach poinformujemy w tym wpisie – najpóźniej do 17 maja br. oraz drogą mailową,
- autorzy 5 najciekawszych zgłoszeń otrzymają jeden z pięciu pakietów startowych na Olejarską Dychę,
- sponsorem nagród jest Organizator biegu,
- redakcja serwisu TreningBiegacza.pl zastrzega sobie prawo do publikacji zgłoszeń w postaci zbiorczego artykułu.