fbpx
Rzepak to wyjątkowo cenne źródło tłuszczy.

Tłuszcze dobre dla biegacza [KONKURS!]

Zaczęło się! Na polach w całej Polsce rozkwitł rzepak. Piękne żółte plamy przyciągają oko i miłośników zdjęć na insta oraz zapowiadają obfite zbiory nasion, z których powstanie pełen zalet swojski olej rzepakowy. Dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni?

Sfinansowano ze środków z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Powodów jest kilka. Przede wszystkim warto wiedzieć, że najlepszym źródłem niedoborowych w diecie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (WNKT) są obecnie oleje roślinne, a zwłaszcza rzepakowy i lniany oraz orzechy włoskie. Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i właściwego funkcjonowania wszystkich narządów w naszym organizmie, zwłaszcza układu sercowo – naczyniowego, siatkówki oka i mózgu człowieka.

Jak olej rzepakowy wypada w porównaniu z innymi olejami pod względem odżywczym?

  1.  Spośród wszystkich olejów roślinnych zawiera najmniej tłuszczów nasyconych (7%). I co najważniejsze, jest drugim co do wielkości pod względem kwasu alfa-linolenowego (ALA), wielonienasyconego tłuszczu omega-3 (11% ALA w porównaniu do 57% w oleju lnianym). Natomiast oleje z oliwek, kukurydzy, krokosza i słonecznika zawierają zaledwie 1% ALA. Oznacza to, że olej rzepakowy zawiera 10 x więcej omega-5 niż np. oliwa z oliwek.
  2.  Olej rzepakowy zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe linolowy (omega-6) i α-linolenowy (omega-3) w proporcji 2:1, co czyni go jednym z najzdrowszych olejów kuchennych w proporcji nawet lepszej niż oliwa z oliwek (13:1). Ma najwyższy poziom steroli roślinnych, zwłaszcza β-sitosterolu i kampesteroli. Olej zawiera cenne ilości przeciwutleniającej witaminy E.
  3. Olej rzepakowy ma najwyższy punkt dymienia spośród olejów – jest również idealnym wyborem do smażenia. Stosujemy do tego rafinowany olej. Rafinacja nie niszczy cennych właściwości.

Dodatkowe atuty rzepaku to:

  • rzepak jest uprawiany i tłoczony w Polsce,co skraca czas transportu na sklepowe półki i zmniejsza ślad węglowy w porównaniu z np. oliwą czy olejem kokosowym,
  • ze względu na dużą powierzchnię upraw rzepak ma bardzo duże znaczenie w pszczelarstwie,
  • śruta poekstrakcyjna otrzymana po wytłoczeniu oleju jest cenną, zawierającą dużo białka paszą dla zwierząt a słoma rzepakowa może być wykorzystana jako opał lub do produkcji płyt pilśniowych. 

Co jeszcze warto wiedzieć?

  • Bardzo ważne jest obalenie mitu o zawartości glifosatu w oleju rzepakowym, bo go tam po prostu nie ma – glifosat nie rozpuszcza się w tłuszczu. 
  • Olej rzepakowy rafinowany jest bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury, niż tłoczony na zimno. Podczas procesu rafinacji jest on pozbawiony zanieczyszczeń, staje się neutralny w smaku i ma długi termin przydatności do spożycia. Nadaje się do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze (smażenie, pieczenie, duszenie). Olej rzepakowy tłoczony na zimno należy stosować bez obróbki termicznej czyli np. do surówek czy sałatek.

Z myślą o biegaczach

Jeśli podoba Wam się bieganie, gdy wokół kwitnie rzepak, warto wziąć udział w I edycji nowego wydarzenia sportowego pod nazwą OLEJARSKA DYCHA.

Kiedy: 29 maja 2022
Gdzie: start i meta nad plażą nad Zalewem Nielisz, ok.20 km od Zamościa
Trasa: ścieżki wzdłuż rzepakowych pól i piękne tereny leśne
Świadczenia: komin, numer startowy, elektroniczny pomiar czasu, medal odlewany na mecie, posiłek regeneracyjny (krupnik i wiosenna sałata skropiona rzepakowym złotem) a do tego książka kulinarna z przepisami wykorzystującymi olej rzepakowy i nasiona łąki kwietnej
Zapisy: https://b4sportonline.pl/olejarska_dycha/

Wydarzenie sfinansowane ze środków z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Uwaga, konkurs!

Chcesz pobiec wśród rzepakowych pól na Zamojszczyźnie? Zapraszamy do zabawy!

Do zdobycia jest 5 pakietów startowych na Olejarską Dychę, która odbędzie się 29 maja 2022 roku. By zgarnąć jeden z nich, wystarczy, że podzielisz się z nami swoim ulubionym sposobem/przepisem na dodanie oleju rzepakowego do swojej diety! Zdjęcia mile widziane. Nagrodzimy najbardziej kreatywne propozycje!  

REGULAMIN

  • zgłoszenia należy przesyłać do Gosi: m.walendziewska@treningbiegacza.pl, w tytule wiadomości należy napisać “Olejarska Dycha – konkurs“,
  • wasze zgłoszenia zbieramy do 15 maja 2022 – do godziny 23:59,
  • możesz przesłać więcej niż jedną propozycję,
  • o zwycięzcach poinformujemy w tym wpisie – najpóźniej do 17 maja br. oraz drogą mailową,
  • autorzy 5 najciekawszych zgłoszeń otrzymają jeden z pięciu pakietów startowych na Olejarską Dychę,
  • sponsorem nagród jest Organizator biegu,
  • redakcja serwisu TreningBiegacza.pl zastrzega sobie prawo do publikacji zgłoszeń w postaci zbiorczego artykułu.
Olejarska dycha - zapraszamy!
Olejarska dycha – zapraszamy!
Razem
0
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzednie
RYKOwisko ULTRA-Trail już 4 czerwca!

RYKOwisko ULTRA-Trail edycja VIII

Następne
11. edycja RUN TORUŃ – Zwiedzaj ze Zdrowiem!

RUN TORUŃ 2022 - biuro zawodów i ważne informacje przed biegiem

Powiązane artykuły

darmowe pakiety startowe dla zwyciezcow konkursu juz przyznane 02
Czytaj dalej

Darmowe pakiety startowe dla zwycięzców konkursu już przyznane

31 sierpnia na naszym blogu ogłosiliśmy konkurs, w którym nagrodami były 3 bezpłatne pakiety startowe na przyszłoroczny Cracovia Maraton. Zapytaliśmy was o zabawne zdarzenia i wspomnienia z tras biegowych, takie które szczególnie utkwiły wam w pamięci. No cóż, jak zwykle sie nie rozczarowaliśmy...
Odbierz Indywidualny Plan Treningowy z 53% zniżką 📣📣📣 Zostało tylko 5 miejsc❗️
Tak, chcę zniżkę na trenera