Zdrowy, orientalny przysmak. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i warzywami. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca, niezwykle bogata w składniki odżywcze. O czym mowa? O hummusie, świetnej przekąsce dla wegetarian i osób aktywnych.
Hummus jest wysokokaloryczny, dlatego może być świetnym posiłkiem przedtreningowym. 100 gramów tego produktu to mniej więcej 180 kalorii. To również doskonałe źródło witamin i minerałów, w tym głównie manganu i witaminy B6, która spełnia ważną rolę w organizmie biegacza. Dostateczne jej spożycie zabezpiecza prawidłową syntezę glikogenu oraz przemianę glikogenu do glukozy. B6 Bierze także udział w czynności krwiotwórczej.
Mangan odżywia nerwy i mózg, zatem humus jest bardzo dobrym produktem dla osób, które ciężko pracują, uczą się czy trenują. Niedobór manganu powoduje objawy, które odczuwane są przez wiele osób: pesymizm, zniechęcenie czy bóle stawów czy szmery w uszach. Ze względu na to, że jest to produkt pochodzenia roślinnego, nie zawiera cholesterolu. Ponadto, hummus ma niski indeks glikemiczny – zatem jest bardzo sycący i powoduje niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest ważne dla diabetyków. W skrócie, warto uwzględnić hummus w swojej codziennej diecie, w szczególności kiedy szukamy urozmaicenia.
Składniki:
- 5 łyżek ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka oleju sezamowego
- mały ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
- 70 – 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wody z ciecierzycy)
- sól
Sałatka do hummusu:
- sałata
- pomidory
- natka pietruszki
- pieprz
Przygotowanie:
Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Uprażony sezam ostudzić i zemleć ręcznym blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z połówki cytryny) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku.
Porwać liście sałaty, obok drobno pokroić pomidora i natkę pietruszki. Przyprawić pieprzem.
Proste, smaczne i zdrowe.
Smacznego!