Profilaktyka

Wolne rodniki, a rola antyoksydantów w naszej diecie

Dwudziesty pierwszy wiek to bez wątpienia stulecie, w którym będziemy świadkami przełomów technologicznych na niespotykaną dotąd skalę.
wolne rodnika a rola antyoksydantow w naszej diecie

Dwudziesty pierwszy wiek to bez wątpienia stulecie, w którym będziemy świadkami przełomów technologicznych na niespotykaną dotąd skalę. Rozwój spowoduje też ogromne uzależnienie od technologii, które ja dostrzegam już na co dzień w swojej pracy. Technologia to nie tylko zło, gdyż pozwala żyć łatwiej i lepiej, ale są też jej oczywiste minusy. Jednym z nich jest wpływ promieniowania powodowanego przez wszystkie tech-nowinki na nasze zdrowie.

Kolejnym czynnikiem, który znacząco wpływa na stan zdrowia jest żywność, którą spożywamy. W praktycznie każdym medium, z którym mamy na co dzień styczność, słyszymy o negatywnych skutkach jedzenia produktów, które zawierają coraz to większe ilości chemii. Bo ile tak naprawdę jest dzisiaj mięsa w mięsie? Jaka część owoców i warzyw, do której mamy dostęp, została poddana procesowi naturalnego nawożenia?

Te palące problemy nieuchronnie prowadzą do wielu chorób, w tym bolączki medycyny, na którą nikt nie znalazł skutecznego remedium przez wiele dekad – do nowotworów. Zastanawiacie się pewnie, jaki to może mieć związek z bieganiem i czemu wprowadzam Was do tematu w tak niepokojący sposób. Otóż ma ogromny. Zapraszam do lektury.

Jednym z głównych czynników, dla których ktoś sięga po endorfinową używkę w postaci biegania jest chęć zadbania o własne zdrowie fizyczne i mentalne. Kiedy biegamy, fundujemy organizmowi duży wysiłek. Proces w nim zachodzący, który większość z nas potocznie określa mianem „zakwasów”, to tylko jeden z wielu dowodów na obciążenie podyktowane uprawianiem sportu. W naszym organizmie podczas biegania zachodzą również procesy, z których większość biegaczy nie zdaje sobie sprawy. Tu właśnie należy wspomnieć o roli przeciwutleniaczy, czyli tzw. antyoksydantów w bieganiu.

Około 95-98% procent tlenu, który trafia do naszego organizmu, a konkretnie do wewnętrznych centrów kontroli procesów zachodzących w komórce, tj. mitochondriów, przetwarzane jest na energię dla organizmu. Pozostałe 2-5% tlenu prowadzi do wytwarzania reaktywnych form tlenu (reactive oxygen species lub ROS) będących wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to bardzo aktywne substancje chemiczne, które powodują wiele szkód dla organizmu. Tworzą się, gdy atom lub cząsteczka (posiadająca dwa lub więcej atomy) zarówno pozyskuje lub traci elektron. Kontakt z wolnymi rodnikami jest nieunikniony, gdyż powstają w naszych ciałach w sposób naturalny.

Nie ma co się od razu nimi przerażać. Dopiero ich duże stężenie prowadzi do poważnych zniszczeń na poziomie komórkowym. Degeneracji ulegają wszystkie elementy wchodzące w skład komórek – zapisany w nich materiał DNA, białko czy błona komórkowa. Te atomy lub cząsteczki zawierające niesparowane atomy powstają w wyniku procesów metabolicznych, takich jak spalanie kwasów tłuszczowych, które zachodzi między innymi podczas biegania.

Wolne rodniki spotykamy na każdym kroku. Powietrze, papierosy, bardzo mocno przetworzona żywność (tj. o długiej dacie przydatności) to tylko niektóre z ich źródeł. Z procesem utlenienia, który zachodzi za sprawą wolnych rodników mamy do czynienia m.in. poprzez spożywanie produktów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest jednak sposób, by skutecznie radzić sobie z wolnymi rodnikami, których ilość jest wyższa u osób aktywnych fizycznie.

Bieganie powoduje mikrourazy mięśniowe, zmęczenie oraz czasami obniżenie odporności immunologicznej organizmu, co jest bezpośrednio powiązane ze stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny to nic innego jak zachwianie równowagi między utleniaczami i przeciwutleniaczami. Jest jednak sposób, by regulować wszelkie dysproporcje. Sekret tkwi w świadomym jedzeniu.

Wśród antyoksydantów możemy wyróżnić dwie grupy: endogeniczną (przeciwutleniacze wytwarzane samoistnie przez organizm) oraz egzogeniczną (przeciwutleniacze występujące w jedzeniu). Wiele spośród produktów żywnościowych, do których większość z nas ma dostęp, zawiera naturalne antyoksydanty. Przywiązywanie wagi do tego co i w jakich ilościach jemy, stanowi odpowiedź na problemy wywoływane przez wolne rodniki. Pragnę jednak mocno zaznaczyć, że nie jest to stuprocentowe remedium. Przemyślany dobór produktów żywnościowych, w szczególności sięganie po warzywa i owoce, przynosi wiele korzyści, ale nie uchroni nas przed całym złem, które niesie ze sobą współczesność. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy czy chorób serca, dlatego warto po nie sięgać.

Jedne z najnowszych badań przeprowadzone przez Trenta Watsona wyraźnie to potwierdzają. Dieta bogata w antyoksydanty powinna się składać z pięciu/sześciu owoców dziennie i być dodatkowo uzupełniana przez warzywa. Wydaje się niemożliwe? Wiele spośród produktów bogatych w antyoksydanty jemy na co dzień. Nasz jadłospis nie będzie musiał przechodzić wielkiej przemiany. Poniżej przedstawiamy listę produktów bogatych w przeciwutleniacze:

WarzywaOwoceZioła i przyprawyZbożaOrzechy
czerwona papryka, marchewka, pomidor, jarmuż, szpinak, brukselka, natka pietruszki, kalafior, czerwona kapusta, bakłażan, burak cukrowy, kukurydza, szparagtruskawka, morela, aronia, śliwka, śliwka suszona, agrest, jeżyna, borówka, malina, granat, grejpfrut, czereśnia, kiwi, brzoskwinia, czerwone winogrono, żurawina, jagody goji, acai i bzu czarnegotymianek, czosnek, cynamon, oregano, rozmaryn, goździk, świeży korzeń imbiru, chilli, bazylia, majeranek, mięta, currypszenica, mąka owsiana, jęczmień, żytoarachidowe, włoskie, laskowe, orzeszniki pekanowate

Oprócz tego antyoksydanty dostępne są również w postaci suplementów diety. Antyoksydantami, które znajdziemy w aptekach są suplementy zawierające witaminy A, C i E, beta-karoten oraz likopen.

HerbatyNasionaOlejeFasolePozostałe
zielona, biała, czarnasłonecznik, dynia, sezam, lenz oliwek, soi, szafranowy, rzepakowyczerwona, czerwona typu kidney, czarna,kawa, czekolada czarna, półgorzka, kakao

Każdy znajdzie coś, co lubi, a do tego przyczyni się do lepszego funkcjonowania swojego organizmu. Szeroki wachlarz m.in. warzyw i owoców bogatych w przeciwutleniacze to nasza przepustka do zdrowia, która tworzy fundamenty pod dłuższe i spokojniejsze życie.

Źródła

Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Razem
0
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni wpis
Maraton w 6h - 30 tygodni - dla biegających 3 i 4 razy w tygodniu
Następny wpis
REGGAE MARATON na JAMAJCE – biegowa przygoda życia
Opinie

Dołącz do takich jak Ty!

Dołącz do ludzi takich jak Ty, którzy już nam zaufali i zostali biegaczami!

  • Podczas 10 tygodni udało mi się poprawić bazę tlenową z 32 do 35, znaleźć swoją odskocznię od trudności życia codziennego bez szwanku dla zdrowia  i jestem przekonana, że nie zrobiłabym tego bez programu Od zera do runnera przy nieocenionym wsparciu naszej grupy na Discordzie.
    Rozwiń
    Urszula - od zera do runnera

    Urszula

    Suwałki
  • Już miałem rzucić bieganie. Chciałem dać sobie z nim spokój, ale trafiłem do Was. Powiedziałem sobie spróbuję jeszcze raz od zera i okazało się, że to strzał  w dziesiątkę. Po marszach  bóle minęły, a co najważniejsze czuję w tych miejscach  włożoną pracę na treningach.
    Rozwiń
    IMG 20241026 230234 scaled e1730212654169

    Edward

    Ryczywół (wielkopolskie)
  • Program bardzo mi się podoba. Zachęciło mnie to że trwa 52 tygodnie (przerobiłam już kilka programów typu „przebiegnij 5 km w 5 tygodni” i zawsze na początkowych etapach się wypalałam – po prostu to była zbyt intensywna aktywność niedostosowana do moich możliwości). A w tym przypadku to rozłożenie intensywności wydaje mi się kluczowe.
    Rozwiń
    Marta OZDR

    Marta

    Warszawa
plany treningowe

Masz pytania? Mamy odpowiedzi.

Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania dotyczące biegania.

Ile biega amator?

Wyjdźmy od tego, aby ustalić, kto to jest amator.

Amator to każda biegająca osoba, która nie żyje z biegania. A więc i ta, która dopiero zaczyna, jak i ta, która biega 2:30 maraton. Różne również będą treningi tych osób. Ten, który zaczyna biegać, będzie 10-15 kilometrów tygodniowo, a bardzo zaawansowany biegacz może przekraczać i 150 na tydzień.

Ile powinno się biegać na początku?

W pierwszych tygodniach staraj się nie biegać więcej niż od około 8 do 15 kilometrów tygodniowo z podziałem na 3 lub 4 jednostki treningowe. Z czasem, gdy poczujesz się silniejszy i sprawniejszy stopniowo wydłużaj kilometraż.

Jak oddychać w czasie biegu?

Polecam Ci książkę Tlenowa przewaga, gdzie jest bardzo dobrze udokumentowane, dlaczego powinno oddychać się nosem w trakcie biegania, spania i dowolnej innej aktywności fizycznej.

Więcej przeczytasz także w naszym artykule „Jak oddychać podczas biegania?

Jak przebiec swoje pierwsze 5 km?

Gorąco Cię zachęcam do wybrania planu treningowego dla początkujących i trenowania zgodnie z jego wytycznymi. Może sprawdzić się plan https://treningbiegacza.pl/artykul/plany-treningowe-na-5km-z-dodatkowa-aktywnoscia-i-silownia

    Ile powinno się biegać na początku?

    Zakładam, że jeszcze nie biegasz i dopiero chcesz zacząć. Gorąco polecam Ci zapisanie się do naszego newslettera, aby otrzymać roczny plan treningowy dla początkujących.

    Link do zapisu.

    Jak zacząć biegać od zera?

    Na początku oceń swój stan. Podejdź do tego bardzo świadomie i odpowiedzialnie, aby nie zrobić sobie krzywdy. Kiedy ostatnio podejmowałeś ostatnią aktywność fizyczną, ile ważych i ile masz wzrostu. Czy Twoje BMI jest w normie, czy raczej mocno odbiega od normy.

    Gdy będziesz w stanie określić swój stan, łatwiej Ci przyjdzie wybór odpowiedniego planu treningowego. W zależności od swojej obecnej formy wybierz taki, który będzie delikatnym wyzwaniem, ale nie będzie sprawiać, że po każdym treningu będziesz wracać do domu półprzytomny. Link do planów treningowych.

    Jak zacząć biegać, gdy się nie ma kondycji?

    Powoli i bez pośpiechu. Kondycja przyjdzie sama, pod warunkiem, że nie będziesz przeciążać swojego organizmu, który ma swoje limity.

    Zacznij od marszobiegu. Minutę idź, minutę biegnij. Powtórz to 7-10 razy na jednym treningu i wykonaj taki trening 3 razy w tygodniu przez najbliższe 5 tygodni. Bardzo szybko dostrzeżesz pozytywne objawy poprawy kondycji.

    Jakie tempo biegu dla początkujących?

    Adekwatne do Twojej obecnej kondycji. Jeśli nie jesteś w stanie biec bez przystanku i zaczerpnięcia tchu przez minutę, to bez sensu jest gnanie na łeb na szyję. Obierz takie tempo, aby swobodnie przy tym móc rozmawiać. Nazywa się to tzw. tempem konwersacyjnym. Jesteś w stanie biec i coś tam przy okazji mówić. Jeśli od razu brakuje Ci tchu w płucach, zwalniasz.

    Na początku nawet nie przejmuj się jednostkami typu 5 min/km, czy 25 sekund na 100 metrów. Na to przyjdzie czas.

    Masz pytania?

    Napisz do nas

      Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

      Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

      Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

      Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

      plany treningowe
      Ciągle zaczynasz i przestajesz?

      Zacznij mądre bieganie!

      • Dostaniesz indywidualny plan, idealnie dopasowany do Ciebie,
      • Pożegnasz zmęczenie, zyskasz energię i lepsze samopoczucie,
      • Wpleciemy bieganie w Twój plan dnia – bez wyrzeczeń i stresu,
      • Odnajdziesz w sobie motywację, sens i wytrwałość,
      • Dołączysz do inspirującej społeczności i zyskasz wsparcie,
      • Trener będzie z Tobą w kontakcie, wspierając każdy Twój krok.