fbpx
dieta Dieta

Węglowodany fermentujące a dolegliwości żołądkowe u biegaczy

Wielu biegaczy doświadcza dolegliwości żołądkowo – jelitowych podczas treningów oraz zawodów. Jednak niezręcznie jest o tym rozmawiać w…
Czy dokuczają ci dolegliwości żołądkowo - jelitowe?

Wielu biegaczy doświadcza dolegliwości żołądkowo – jelitowych podczas treningów oraz zawodów. Jednak niezręcznie jest o tym rozmawiać w towarzystwie, dlatego niewielu przyznaje się do wzdęć, biegunek czy zaparć. Równocześnie niewielu z nas zwraca uwagę na to, co spożywa – wiadomo, przed zawodami ładowanie węglami, po zawodach okienko węglowodanowe, a w trakcie – izotoniki i żele. Tymczasem niektóre węglowodany, które mają zapewnić nam zastrzyk energii, mogą równocześnie zapewnić nam te problemy, o których nie będziemy zbyt chętnie rozmawiać na mecie. W 2005 roku wyodrębnili jest naukowcy z Monash University ze względu na wspólną cechę – zamiast wchłaniać je w całości, nasze mikroby jelitowe zaczynają je fermentować.

Co to są sacharydy?

Tytułem wstępu, wyjaśniam – węglowodany inaczej określa się jako cukry lub sacharydy. Dzielimy je na cztery kategorie:

1. monosacharydy (cukry proste) – pojedyncze cząsteczki, które nie rozkładają się na mniejsze. Należy do nich m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza,

2. disacharydy (dwucukry) – powstają w wyniku połączenia się dwóch monosacharydów (jednakowych lub różnych cząsteczek) z jednoczesnym usunięciem z powstającego disacharydu cząsteczki wody oraz powstaniem wiązania glikozydowego. Na przykład z glukozy i galaktozy powstaje laktoza (cukier mleczny), z kolei z glukozy i fruktozy powstaje sacharoza (cukier stołowy),

3. oligosacharydy – składają się z wielu cząsteczek cukrów prostych. Np. glukoza, fruktoza i galaktoza tworzy rafinozę, która występuje w burakach cukrowych i soi,

4. polisacharydy (wielocukry, cukry złożone) – występują w formie łańcuchów utworzonych  z wielu cząsteczek cukrów prostych połączonych wiązaniami glikozydowymi. Do tej kategorii należy skrobia, celuloza, czy glikogen, który gromadzimy w wątrobie i mięśniach.

Skoro mowa o cukrach, warto również wspomnieć o poliolach. Są to półsystentyczne substancje słodzące, do których zaliczamy ksylitol, manitol, sorbitol czy erytrol. Są one praktycznie nieprzyswajalne w organizmie człowieka. W diecie tzw. zachodniej średnio aż 40 g węglowodanów trafia do jelita w formie niestrawionej. Te, które w jelitach wchłaniają się tylko częściowo, ulegają fermentacji. 

Słodziki mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe
Słodziki mogą powodować dolegliwości żołądkowo – jelitowe.

Sacharydy fermentujące

I to właśnie poliole, które fermentują, ale także niektóre disacharydy, oligosacharydy i monosacharydy, które również fermentują, zbiorczo określa się jako FODMAP (od angielskiego Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols). FODMAP przechodzą w niezmienionej, praktycznie niestrawionej postaci do jelita cienkiego. Cechuje je wysoka osmotyczność, która prowadzi do zwiększenia płynnej zawartości jelit i rozciągania jego ścianek, co często odczuwamy jako “przelewanie się”. Nadmiar wody trafia również do jelita grubego i może powodować biegunkę. Do tego kiedy FODMAP docierają do jelita grubego, są fermentowane przez bakterie jelitowe, wytwarzając gazy (dwutlenek węgla, wodór, metan) i tym samym wywołują objawy, takie jak ból brzucha, gazy, wzdęcia czy zaparcia. U wielu osób objawy po spożyciu FODMAP wykraczają poza dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Produkty, które zawierają dużo FODMAP, to:

1. owoce – jabłka i ich przetwory, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, nektarynki, morele, mango, arbuz, owoce suszone,

2. warzywa – cebula, czosnek, por, kalafior, brukselka, brokuły, buraki, szparagi, zielony groszek, kapusta, kukurydza, rośliny strączkowe (soja i mleko sojowe, fasola, soczewica, bób, ciecierzyca),

3. produkty mleczne (z mleka krowiego i koziego) – mleko, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki, śmietana, lody, sery, ser halloumi, mascarpone,

4. produkty zbożowe – mąki, pieczywo, płatki, kasze, makarony pochodzące z pszenicy, jęczmienia i żyta,

5. inne – słodziki, słodycze, miód, syrop z agawy, syrop kukurydziany, gumy do żucia, piwo, wino, orzechy nerkowca, pistacje, większość grzybów, kawa, wszelkie napoje gazowane.

Które węglowodany są na cenzurowanym? Źródło: https://testosterone.pl/wiedza/fodmap-prewencja-przy-problemach-zoladkowo-jelitowych/
Które węglowodany są na cenzurowanym? Źródło: https://testosterone.pl/wiedza/fodmap-prewencja-przy-problemach-zoladkowo-jelitowych/

Natomiast ubogie w FODMAP są: pomarańcze, cytryna, mandarynka, truskawki, maliny, jagody, borówki, kiwi, melon, ananas, ser cheddar, parmezan, mozzarella, camembert, mleko migdałowe, ryżowe, owsiane, jajka, marchew, pomidory, dynia, papryka, bakłażan, cukinia, ogórek, ziemniaki, bataty, ryż brązowy, kasza gryczana, płatki owsiane, komosa ryżowa, tofu, stewia, orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, makadamia, pestki dyni, nasiona słonecznika, do tego nieprzetworzone mięsa, ryby i owoce morza.

Pizza na cenzurowanym

Dla większości ludzi węglowodany, które fermentują, w niczym nie przeszkadzają, a wręcz są elementem istotnym dla zdrowego układu trawiennego. Jednak u niektórych ich spożycie może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to osób, które cierpią na  zespół jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome), zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO – Small Intestinal Bacterial Overgrowth), chorobę Leśniowskiego-Crohna czy nieceliakalną wrażliwość na gluten (NCGS – Non-Coeliac Gluten Sensitivity). W przypadku tych osób, stosowanie diety ubogiej w FODMAP zmniejsza lub całkowicie eliminuje dolegliwości układu trawiennego.

Czy ładowanie węglowodanami przed zawodami to dobry pomysł?
Czy ładowanie węglowodanami przed zawodami to dobry pomysł?

Ale problemy z układem pokarmowym są również powszechne wśród sportowców. W badaniu przeprowadzonym wśród maratończyków, ultramaratończyków i triathlonistów, aż u 9,8% zdiagnozowano IBS lub wszystkie objawy przypominające IBS, takie jak biegunka, wzdęcia, ból brzucha. Jednak dolegliwości układu trawiennego w nieco lżejszej postaci lub nieco rzadziej odczuwa aż do 50% biegaczy. Według badania z 2017 roku, 84% biegaczy płci męskiej i 78% kobiet doświadcza co najmniej jednego objawu żołądkowego każdego miesiąca. 

Często uważamy, że doświadczane przez nas dolegliwości są efektem intensywnego wysiłku, albowiem krew jest odprowadzana z przewodu pokarmowego w kierunku mięśni, jednak tak naprawdę jest to kombinacja problemów nie tylko fizjologicznych, ale także psychologicznych i żywieniowych. Niektóre dolegliwości żołądkowo – jelitowe mogą być łagodne, jednak ciężkie objawy mogą upośledzać zdolności treningowe i wydajność. 

Wiele osób doświadcza problemów żołądkowych podczas treningów i zawodów
Wiele osób doświadcza problemów żołądkowych podczas treningów i zawodów

Tymczasem ponad 65% sportowców przed zawodami spożywa kolację i śniadanie bogate w FODMAP, często jako element świadomej strategii żywieniowej (carb loading). Badanie dietetyczne przeprowadzone wśród kolarzy wykazało, że aż 89% uczestników spożywało makaron, pizzę lub oba te produkty w ciągu 3 dni poprzedzających wyścig kolarski. To samo dotyczyło wielu pokarmów śniadaniowych o wysokiej zawartości FODMAP, w tym opartych na pszenicy tostów. Banany były również częstym pokarmem śniadaniowym, który może mieć wysoką zawartość fruktanów w zależności od rozmiaru i dojrzałości. 

Dodatkowo większość żeli dla sportowców i węglowodanowe napoje sportowe, spożywane w trakcie zawodów (niektóre już w jednej porcji, inne łącznie w kilku) należy zaliczyć właśnie do FODMAP, tymczasem aż 36,5% biegaczy polega na żywności i napojach zapewnianych przez organizatorów wyścigów kompletnie nie bacząc na to, co będą spożywać w trakcie zawodów. 

Pizza przed startem? Niekoniecznie
Pizza przed startem? Niekoniecznie

Low FODMAP w sporcie

Dietetycy i sportowcy stosują różne strategie żywieniowe w celu zmniejszenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych związanych z wysiłkiem fizycznym, w tym ograniczenie błonnika pokarmowego, laktozy czy glutenu, niektórzy “trenują” jelita, aby tolerowały większe obciążenia węglowodanami. Jednak w ostatnich badaniach ustalono, że to właśnie dieta uboga w produkty FODMAP łagodzi objawy żołądkowo-jelitowe u sportowców, i to nawet taka stosowana na 24 godziny przed zawodami. 

W jednym badaniu przeprowadzonym wśród rekreacyjnych biegaczy, aż 82% z nich zgłaszało zmniejszenie dolegliwości żołądkowo jelitowych na diecie o niskiej zawartości FODMAP. Wskazuje się nawet, że poprawa objawów żołądkowych związana z eliminacją glutenu może być w rzeczywistości efektem zmniejszenia zawartości FODMAP, które zazwyczaj towarzyszy diecie bezglutenowej, a niekoniecznie samej eliminacji glutenu (pacjenci z NCGS nie zgłaszali nawrotu dolegliwości po wprowadzeniu glutenu do diety, jeżeli pozostawali jednocześnie na diecie z ograniczeniem FODMAP).

Napoje węglowodanowe mogą nasilać problemy żołądkowe
Napoje węglowodanowe mogą nasilać problemy żołądkowe

Czy ja znowu muszę być na diecie?

Jak stosować dietę low FODMAP? W przypadku chorób takich, jak IBS i SIBO, najpierw przestaje się jeść wszystkie pokarmy bogate w FODMAP przez około dwa do sześciu tygodni, następnie powoli wprowadza je ponownie (jeden produkt bogaty w FODMAP raz na 3 dni), aby zobaczyć, które z nich sprawiają najwięcej problemów i wówczas tylko te produkty można całkowicie wykluczyć lub ograniczać, ciesząc się całą resztą innych, a jednocześnie unikając bolesnych wzdęć, zaparć czy bóli brzucha. Celem diety low FODMAP nie jest bowiem całkowite usunięcie pokarmów o wysokiej zawartości FODMAP, ale usunięcie tylko tych, które powodują niechciane objawy. Dieta low FODMAP jest bowiem traktowana jako tymczasowy plan żywieniowy, który jest bardzo restrykcyjny i jak każda dieta restrykcyjna, nie może być stosowana przez długi czas. 

W przypadku sportowców może to polegać na unikaniu pokarmów bogatych w FODMAP w bardziej wrażliwych okresach roku, kiedy trenujesz i jesteś na zawodach. Taka dieta może być korzystna także doraźnie przed ważnym wydarzeniem, aby zapobiec nieprzyjemnym niespodziankom podczas wyścigu.

Nie musisz być na diecie całe życie, wystarczy ograniczyć pewne produkty przed zawodami lub treningiem
Nie musisz być na diecie całe życie, wystarczy ograniczyć pewne produkty przed zawodami lub treningiem

Warto jednak uświadomić sobie, że produkty bogate w FODMAP są ważnymi składnikami diety oferującymi korzystne działanie dla populacji mikroorganizmów obecnych w jelitach, zwiększenia wchłaniania mikroelementów czy poprawy funkcjonowania układu odpornościowego, dlatego też nie zaleca się ich niepotrzebnego ograniczania. Zdrowe osoby, bez objawów charakterystycznych dla osób z IBS, nie odniosą więc żadnej korzyści z ograniczenia spożycia FODMAP. 

Źródła:
https://www.researchgate.net/profile/Dana-
Low-FODMAP-A-Preliminary-Strategy-to-Reduce-Gastrointestinal-Distress-in-Athletes.pdf
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.637160/full
https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/29/1/article-p61.xml
https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a2778/FODMAP.html/

Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Total
0
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni wpis
Fundacja „Maraton Warszawski” prezentuje medale 17. Nationale-Nederlanden Półmaratonu Warszawskiego i New Balance Biegu na Piątkę
Następny wpis
Analiza trasy 17. Nationale-Nederlanden Półmaratonu Warszawskiego

Powiązane artykuły

Opinie

Dołącz do takich jak Ty!

Dołącz do ludzi takich jak Ty, którzy już nam zaufali i zostali biegaczami!

  • Podczas 10 tygodni udało mi się poprawić bazę tlenową z 32 do 35, znaleźć swoją odskocznię od trudności życia codziennego bez szwanku dla zdrowia  i jestem przekonana, że nie zrobiłabym tego bez programu Od zera do runnera przy nieocenionym wsparciu naszej grupy na Discordzie.
    Urszula - od zera do runnera

    Urszula

    Suwałki
  • Już miałem rzucić bieganie. Chciałem dać sobie z nim spokój, ale trafiłem do Was. Powiedziałem sobie spróbuję jeszcze raz od zera i okazało się, że to strzał  w dziesiątkę. Po marszach  bóle minęły, a co najważniejsze czuję w tych miejscach  włożoną pracę na treningach.
    IMG 20241026 230234 scaled e1730212654169

    Edward

    Ryczywół (wielkopolskie)
  • Program bardzo mi się podoba. Zachęciło mnie to że trwa 52 tygodnie (przerobiłam już kilka programów typu “przebiegnij 5 km w 5 tygodni” i zawsze na początkowych etapach się wypalałam – po prostu to była zbyt intensywna aktywność niedostosowana do moich możliwości). A w tym przypadku to rozłożenie intensywności wydaje mi się kluczowe.
    Marta OZDR

    Marta

    Warszawa
plany treningowe

Masz pytania? Mamy odpowiedzi.

Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania dotyczące biegania.

Ile biega amator?

Wyjdźmy od tego, aby ustalić, kto to jest amator.

Amator to każda biegająca osoba, która nie żyje z biegania. A więc i ta, która dopiero zaczyna, jak i ta, która biega 2:30 maraton. Różne również będą treningi tych osób. Ten, który zaczyna biegać, będzie 10-15 kilometrów tygodniowo, a bardzo zaawansowany biegacz może przekraczać i 150 na tydzień.

Ile powinno się biegać na początku?

W pierwszych tygodniach staraj się nie biegać więcej niż od około 8 do 15 kilometrów tygodniowo z podziałem na 3 lub 4 jednostki treningowe. Z czasem, gdy poczujesz się silniejszy i sprawniejszy stopniowo wydłużaj kilometraż.

Jak oddychać w czasie biegu?

Polecam Ci książkę Tlenowa przewaga, gdzie jest bardzo dobrze udokumentowane, dlaczego powinno oddychać się nosem w trakcie biegania, spania i dowolnej innej aktywności fizycznej.

Więcej przeczytasz także w naszym artykule “Jak oddychać podczas biegania?

Jak przebiec swoje pierwsze 5 km?

Gorąco Cię zachęcam do wybrania planu treningowego dla początkujących i trenowania zgodnie z jego wytycznymi. Może sprawdzić się plan https://treningbiegacza.pl/artykul/plany-treningowe-na-5km-z-dodatkowa-aktywnoscia-i-silownia

    Ile powinno się biegać na początku?

    Zakładam, że jeszcze nie biegasz i dopiero chcesz zacząć. Gorąco polecam Ci zapisanie się do naszego newslettera, aby otrzymać roczny plan treningowy dla początkujących.

    Link do zapisu.

    Jak zacząć biegać od zera?

    Na początku oceń swój stan. Podejdź do tego bardzo świadomie i odpowiedzialnie, aby nie zrobić sobie krzywdy. Kiedy ostatnio podejmowałeś ostatnią aktywność fizyczną, ile ważych i ile masz wzrostu. Czy Twoje BMI jest w normie, czy raczej mocno odbiega od normy.

    Gdy będziesz w stanie określić swój stan, łatwiej Ci przyjdzie wybór odpowiedniego planu treningowego. W zależności od swojej obecnej formy wybierz taki, który będzie delikatnym wyzwaniem, ale nie będzie sprawiać, że po każdym treningu będziesz wracać do domu półprzytomny. Link do planów treningowych.

    Jak zacząć biegać, gdy się nie ma kondycji?

    Powoli i bez pośpiechu. Kondycja przyjdzie sama, pod warunkiem, że nie będziesz przeciążać swojego organizmu, który ma swoje limity.

    Zacznij od marszobiegu. Minutę idź, minutę biegnij. Powtórz to 7-10 razy na jednym treningu i wykonaj taki trening 3 razy w tygodniu przez najbliższe 5 tygodni. Bardzo szybko dostrzeżesz pozytywne objawy poprawy kondycji.

    Jakie tempo biegu dla początkujących?

    Adekwatne do Twojej obecnej kondycji. Jeśli nie jesteś w stanie biec bez przystanku i zaczerpnięcia tchu przez minutę, to bez sensu jest gnanie na łeb na szyję. Obierz takie tempo, aby swobodnie przy tym móc rozmawiać. Nazywa się to tzw. tempem konwersacyjnym. Jesteś w stanie biec i coś tam przy okazji mówić. Jeśli od razu brakuje Ci tchu w płucach, zwalniasz.

    Na początku nawet nie przejmuj się jednostkami typu 5 min/km, czy 25 sekund na 100 metrów. Na to przyjdzie czas.

    Masz pytania?

    Napisz do nas

      Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

      Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

      Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

      Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

      Rozpocznij przemianę od Zera do Runnera w drodze po zdrowe życie.
      Dołączam do programu