fbpx
Profilaktyka

Dieta a odporność – jak nie dać się przeziębieniu nie rezygnując z outdoorowych treningów?

Bieganie w okresie jesienno – zimowym może przyczynić się do zahartowania organizmu, ale czasem również może stać się bezpośrednią przyczyną chronicznej niedyspozycji w pracy, szkole oraz spowodować przerwę w ciągłości treningów. Trenerzy są zgodni – żeby dobrze biegać w sezonie startowym, trzeba uczciwie przepracować zimę, ale jak to zrobić, gdy po wyjściu z jednego przeziębienia wchodzimy zaraz w kolejne?
2017 tb no to sru 051p

Bieganie w okresie jesienno – zimowym może przyczynić się do zahartowania organizmu, ale czasem również  może stać się bezpośrednią przyczyną chronicznej niedyspozycji w pracy, szkole oraz spowodować przerwę w ciągłości treningów. Trenerzy są zgodni – żeby dobrze biegać w sezonie startowym, trzeba uczciwie przepracować zimę, ale jak to zrobić, gdy po wyjściu z jednego przeziębienia wchodzimy zaraz w kolejne?

To jest walka

Organizm na przełomie pór roku jest bardziej podatny na infekcje. Jedne osoby odczuwają tą zależność bardziej, inne mniej, ale generalnie można przyjąć, że większa tendencja do upośledzenia funkcjonowania ukladu odpornościowego pojawia się wraz ze spadkiem temperatury powietrza. Atakujące wirusy doskonale czują się w niskiej temperaturze, nic więc dziwnego, że najlepszym okresem na złapanie przeziębienia są właśnie chłodne miesiące.

Przeziębienie jest to nic innego jak rodzaj dysfunkcji dróg oddechowych, którego przyczyną jest zadomowienie się wirusów i bakterii, szczególnie w okolicach nosa oraz jamy ustnej. Objawy, takie jak: katar, bolące obrzęki w okolicy gardła i krtani są przejawem walki pomiędzy atakującymi wirusami a siłami obronnymi organizmu.

Lepiej zapobiegać, niż leczyć

Chcąc ustrzec się przed przeziębieniem należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach treningowych oraz okołotreningowych, takich jak:

  • odpowiedni dobór rodzaju odzieży do warunków atmosferycznych (zaleca się ubiór warstwowy i zwrócenie szczególnej uwagi, żeby zimne nieogrzane powietrze nie było wdychane podczas treningu oraz konieczne jest pamiętanie o trzymającej ciepło czapce – organizm przez stopy i głowę traci najwięcej ciepła!);
  • odpowiednio zbilansowana dieta o wysokiej gęstości odżywczej;
  • zadbanie o regenerację organizmu poprzez odpowiednią ilość snu;
  • unikanie przetrenowania organizmu;
  • unikanie kontaktu z osobami chorymi;
  • planowanie treningu z punktu do punktu w celu uniknięcia możliwości wychłodzenia ogranizmu;
  • zaplanowanie rozciągania przed / po treningu w ciepłym miejscu, np. w domu, na klatce schodowej;
  • zaplanowanie po zmarznięciu lub przemoknięciu ciepłej kąpieli oraz przyjęcie ciełych, rozgrzewających płynów;
  • zwiększenie treningów w warunkach indoorowych (w przypadku nawracających infekcji).

Chcesz być zdrowy? Dbaj o prawidłową dietę

WAŻNE: Niedobory żywieniowe, zarówno ilościowe jak i jakościowe, przyczyniają się do osłabienia stanu zdrowia oraz dysfunkcji układu odpornościowego.

Niedożywienie prowadzi do spadku odporności oraz zwiększa ryzyko zachorowań. Nie można we właściwy sposób zadbać o odporność stosując wieloskładnikowe preparaty witaminowe zamiennie do trzymania zdrowej codziennej diety. Pomimo deklaracji na opakowaniu, multisuplementy mają znikomą wchłanialność, a przyjmowanie wielu witamin i składników mineralnych w jednym czasie mija się z celem poprzez ich antagonistyczne działanie (np. cynk – selen, witamina B12 – witamina C nie zsyntetyzują się w swojej obecności).

Ogólnie mówiąc, codziennie powinniśmy włączać do swojego jadłospisu jak największą ilość warzyw i owoców oraz starać się korzystać z produktów pełnoziarnistych, natomiast ograniczać cukier oraz produkty przetworzone. Zamiast narzekać na brak dostępności warzyw i owoców w okresie jesienno – zimowym warto jest sięgnąć po mrożonki. Każdy biegacz w swojej zamrażalce powinien mieć zapas ulubionych warzyw i owoców, żeby móc w każdej chwili przygotować pożywny posiłek po treningowy lub energetyczny koktajl.

W budowaniu odporności za pomocą diety szczególne znaczenie przypisuje się następującym składnikom odżywczym:

  • witamina C – dba o odporność komórek na działanie bakterii i wirusów oraz chroni komórki przed ich uszkodzeniem, dodatkowo jest silnym przeciwutleniaczem; źródła pokarmowe: większośc warzyw i owoców (w szczególności: czarna porzeczka, papryka, jarmuż, brukselka, brokuły, kalafior, tuskawki, kiwi, cytrusy),
  • witamina A – bierze udzial w produkcji erytrocytów, których funkcją jest transport tlenu; źródła pokarmowe: podroby, jaja, masło, sery, ryby, marchew, szpinak, natka pietruszki, czerwona papryka, brzoskwinia, morela;
  • żelazo – zapobiega niedokrwistości; źródła pokarmowe: produkty pochodzenia zwięrzęcego – wątróbka (szczególnie wieprzowa), chude czerwone mięso, jajka, pestki dyni, sezam, natka pietruszki, kasza jaglana. płatki owsiane, morele suszone, szpinak;
  • cynk – niedobór cynku zwiększa podatność na zakażenia i spowalnia gojenie się ran; źródła pokarmowe: pesti dyni, produkty pelnoziarniste, owoce morza, ryby morskie
  • żywe kultury bakterii – przywracają naturalną równowagę mikrobiologiczną organizmu; źródła pokarmowe: produkty mleczne – jogurt, kefir, maślanka, produkty ukwaszone – kiszona kapusta, kiszone ogórki;
  • witamina D – odpowiedzialna za odporność organizmu; żródła pokarmowe: ryby morskie (makrela, łosoś, śledź), oleje rybne

Fenomen witaminy D – królowej odporności

WAŻNE: Witamina D nazywana jest “witaminą słoneczną” ponieważ w 80% pozyskiwana jest za pomocą syntezy skórnej, a tylko w 20% ze źródeł pokarmowych.

W ostatniej dekadzie budzi ona spore zainteresowanie, bo jak się okazuje około 90% dorosłych Polaków ma jej niedobory, które odnotowuje się szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Okres jej deficytu można automatycznie powiązać z tendncją do niskiej odporności ogólnej organizmu. Witamina D zawiera substancje o nazwie kalcytriol (najbardziej aktywny metabolit witaminy D), która pobudza obronę przeciwbakteryjną oraz hamuje nadmierne wydzielanie cytokin prozapalnych. Deficyt witaminy D dodatkowo towarzyszy wielu chorobom autoimmunologicznym. Trudno pozyskać ją ze źródeł pokarmowych, ponieważ jej niezbyt duże ilości znajdują się tylko w produktach, które nie są spożywane w dużej ilości każdego dnia, tj. tłustych rybach morskich oraz olejach rybich (tranie). Aktualne rekomendacje mówią o jej stałej suplementacji zarówno w przypadku dzieci jak i osób dorosłych z celowo zwiększoną dawką w miesiącach jesienno – zimowych.

Sposoby na walkę z infekcją

WAŻNE: W przypadku przeziębienia zrobienie treningu z pewnością nie wpłynie na poprawę samopoczucia.

Najskuteczniejsza terapia to pozostawienie organizmu w zupełnym spokoju fizycznym i psychicznym oraz troska o jak największą ilość snu, bowiem organizm tylko w warunkach całkowitego wyciszenia może skoncentrować się na walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Dieta podczas przeziębienia powinna być lekkostrawna, tak żeby organizm nie marnował zbyt dużej ilości energii na trawienie posiłków. W przypadku wystąpnienia gorączki warto jest zwiększyć podaż płynów. Szczególną uwagę powinno zwrócić na produkty zwierające witaminę C (walka z wolnymi rodnikami, potencjał antyoksydacyjny) oraz produkty o działaniu przeciwzapalnym (miód, czosnek, imbir, cebula). Przy sprawnie funkcjonującym układzie odprnościowym przeziębienie nie powinno utrzymwać się dłużej niż 3 – 4 dni. Obserwując brak poprawy stanu zdrowia z towarzyszącą wysoką gorączką, bólem głowy, bólem mięśni i stawów oraz ogólnym osłabieniem warto skontaktować się z lekarzem. Bardzo często zwykły rodzaj przeziębienia mylony jest z grypą.

Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Total
0
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni wpis
Tysiące Mikołajów już wkrótce w 5 miastach w Polsce. Rusza V edycja Biegu Mikołajów!
Następny wpis
Mrożonki w diecie biegacza – dlaczego warto po nie sięgać w okresie jesienno–zimowym?
Opinie

Dołącz do takich jak Ty!

Dołącz do ludzi takich jak Ty, którzy już nam zaufali i zostali biegaczami!

  • Podczas 10 tygodni udało mi się poprawić bazę tlenową z 32 do 35, znaleźć swoją odskocznię od trudności życia codziennego bez szwanku dla zdrowia  i jestem przekonana, że nie zrobiłabym tego bez programu Od zera do runnera przy nieocenionym wsparciu naszej grupy na Discordzie.
    Urszula - od zera do runnera

    Urszula

    Suwałki
  • Już miałem rzucić bieganie. Chciałem dać sobie z nim spokój, ale trafiłem do Was. Powiedziałem sobie spróbuję jeszcze raz od zera i okazało się, że to strzał  w dziesiątkę. Po marszach  bóle minęły, a co najważniejsze czuję w tych miejscach  włożoną pracę na treningach.
    IMG 20241026 230234 scaled e1730212654169

    Edward

    Ryczywół (wielkopolskie)
  • Program bardzo mi się podoba. Zachęciło mnie to że trwa 52 tygodnie (przerobiłam już kilka programów typu “przebiegnij 5 km w 5 tygodni” i zawsze na początkowych etapach się wypalałam – po prostu to była zbyt intensywna aktywność niedostosowana do moich możliwości). A w tym przypadku to rozłożenie intensywności wydaje mi się kluczowe.
    Marta OZDR

    Marta

    Warszawa
plany treningowe

Masz pytania? Mamy odpowiedzi.

Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania dotyczące biegania.

Ile biega amator?

Wyjdźmy od tego, aby ustalić, kto to jest amator.

Amator to każda biegająca osoba, która nie żyje z biegania. A więc i ta, która dopiero zaczyna, jak i ta, która biega 2:30 maraton. Różne również będą treningi tych osób. Ten, który zaczyna biegać, będzie 10-15 kilometrów tygodniowo, a bardzo zaawansowany biegacz może przekraczać i 150 na tydzień.

Ile powinno się biegać na początku?

W pierwszych tygodniach staraj się nie biegać więcej niż od około 8 do 15 kilometrów tygodniowo z podziałem na 3 lub 4 jednostki treningowe. Z czasem, gdy poczujesz się silniejszy i sprawniejszy stopniowo wydłużaj kilometraż.

Jak oddychać w czasie biegu?

Polecam Ci książkę Tlenowa przewaga, gdzie jest bardzo dobrze udokumentowane, dlaczego powinno oddychać się nosem w trakcie biegania, spania i dowolnej innej aktywności fizycznej.

Więcej przeczytasz także w naszym artykule “Jak oddychać podczas biegania?

Jak przebiec swoje pierwsze 5 km?

Gorąco Cię zachęcam do wybrania planu treningowego dla początkujących i trenowania zgodnie z jego wytycznymi. Może sprawdzić się plan https://treningbiegacza.pl/artykul/plany-treningowe-na-5km-z-dodatkowa-aktywnoscia-i-silownia

    Ile powinno się biegać na początku?

    Zakładam, że jeszcze nie biegasz i dopiero chcesz zacząć. Gorąco polecam Ci zapisanie się do naszego newslettera, aby otrzymać roczny plan treningowy dla początkujących.

    Link do zapisu.

    Jak zacząć biegać od zera?

    Na początku oceń swój stan. Podejdź do tego bardzo świadomie i odpowiedzialnie, aby nie zrobić sobie krzywdy. Kiedy ostatnio podejmowałeś ostatnią aktywność fizyczną, ile ważych i ile masz wzrostu. Czy Twoje BMI jest w normie, czy raczej mocno odbiega od normy.

    Gdy będziesz w stanie określić swój stan, łatwiej Ci przyjdzie wybór odpowiedniego planu treningowego. W zależności od swojej obecnej formy wybierz taki, który będzie delikatnym wyzwaniem, ale nie będzie sprawiać, że po każdym treningu będziesz wracać do domu półprzytomny. Link do planów treningowych.

    Jak zacząć biegać, gdy się nie ma kondycji?

    Powoli i bez pośpiechu. Kondycja przyjdzie sama, pod warunkiem, że nie będziesz przeciążać swojego organizmu, który ma swoje limity.

    Zacznij od marszobiegu. Minutę idź, minutę biegnij. Powtórz to 7-10 razy na jednym treningu i wykonaj taki trening 3 razy w tygodniu przez najbliższe 5 tygodni. Bardzo szybko dostrzeżesz pozytywne objawy poprawy kondycji.

    Jakie tempo biegu dla początkujących?

    Adekwatne do Twojej obecnej kondycji. Jeśli nie jesteś w stanie biec bez przystanku i zaczerpnięcia tchu przez minutę, to bez sensu jest gnanie na łeb na szyję. Obierz takie tempo, aby swobodnie przy tym móc rozmawiać. Nazywa się to tzw. tempem konwersacyjnym. Jesteś w stanie biec i coś tam przy okazji mówić. Jeśli od razu brakuje Ci tchu w płucach, zwalniasz.

    Na początku nawet nie przejmuj się jednostkami typu 5 min/km, czy 25 sekund na 100 metrów. Na to przyjdzie czas.

    Masz pytania?

    Napisz do nas

      Czy mój wpis Ci w jakiś sposób pomógł?

      Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł!

      Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

      Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

      Rozpocznij przemianę od Zera do Runnera w drodze po zdrowe życie.
      Dołączam do programu