Posiłek biegacza – szybki makaron z tuńczykiem i jajkiem

Kolejny przepis na szybkie i pożywne danie obiadowe dla biegaczy przygotowane przez Kubę, który prowadzi jeden z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w polskim Internecie kuba-pichci.pl

Szybki makaron z tuńczykiem i jajkiem

  • Przygotowanie: 10 min
  • Czas całkowity: 20 min
  • Ilość porcji: 2

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal: 736
  • białko: 56 g
  • tłuszcz: 18 g
  • węglowodany: 89 g

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym lub oleju)
  • 1 papryczka chili
  • 1 średnia cebula
  • oliwa (jeśli tuńczyk jest w sosie własnym)
  • 250 g ugotowanego makaronu (np. spaghetti)
  • 2 jajka
  • 1 garść startego żółtego sera
  • 1 garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z puszki tuńczyka lub oliwę. Dodajemy posiekaną papryczkę, cebulę i rybę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy makaron i krótko smażymy często mieszając. Gdy kluski porządnie się rozgrzeją, rozsuwamy je na boki i wbijamy w środek jajko. Całość posypujemy serem i podgrzewamy do ścięcia się białka.
Podajmy posypane posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

- Wystartuj -