Spis treści
Kolejny przepis na szybkie i pożywne danie obiadowe dla biegaczy przygotowane przez Kubę, który prowadzi jeden z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w polskim Internecie kuba-pichci.pl
Szybki makaron z tuńczykiem i jajkiem
- Przygotowanie: 10 min
- Czas całkowity: 20 min
- Ilość porcji: 2
Wartość odżywcza jednej porcji:
- kcal: 736
- białko: 56 g
- tłuszcz: 18 g
- węglowodany: 89 g
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym lub oleju)
- 1 papryczka chili
- 1 średnia cebula
- oliwa (jeśli tuńczyk jest w sosie własnym)
- 250 g ugotowanego makaronu (np. spaghetti)
- 2 jajka
- 1 garść startego żółtego sera
- 1 garść posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej z puszki tuńczyka lub oliwę. Dodajemy posiekaną papryczkę, cebulę i rybę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy makaron i krótko smażymy często mieszając. Gdy kluski porządnie się rozgrzeją, rozsuwamy je na boki i wbijamy w środek jajko. Całość posypujemy serem i podgrzewamy do ścięcia się białka.
Podajmy posypane posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!