Szpinak, orzechy i… – sałatka biegacza

Coś za bardzo na wiosnę nie można liczyć…dlatego trzeba skomponować tak sałatkę na talerzu by wiosennie było na naszym stole!

Składniki (porcja dla dwóch biegaczy):

  • 100g liści szpinaku – tak naprawdę smak sałatki będzie zależał właśnie od jakości szpinaku, najlepiej by liście były młode, starannie opłukane w zimnej wodzie,
  • kilkanaście zielonych winogron przekrojonych na pół (jeżeli mają pestki trzeba je wyjąć – to żadna przyjemność pluć pesteczkami),
  • garść orzechów włoskich, 100g zielonego sera pleśniowego,
  • kilka suszonych na słońcu pomidorów (namoczonych we wrzącej wodzie),
  • balsamico,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Szpinak opłukać zimną wodą, starannie odcedzić. Orzechy przejrzeć – wszystkie mają być dobre. Umyć starannie winogrona, pokroić na połówki. Namoczyć pomidory, starannie i pokroić. Wszystko włożyć do dużej miski, polać oliwą (troszeczkę) i balsamico (już więcej). Sałata biegacza świetnie pasuje do mięs, kotletów, można też ją jeść z bagietką, nadaje się na śniadanie!