Przepis biegacza: Makaron Fettuccine Paolo – Training food

Rewelacyjny makaron, który naprawdę dodaje siły na treningu. Sprawdzony przepis! Po pierwsze pyszny, po drugie tak zbilansowany, że po takiej kolacji, drugiego dnia nogi same biegają!

Przepis według Paul’a Raftis’a

Jedna porcja to 580 kalorii, 44g protein, 66g węglowodanów i 17g tłuszczu.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy extra virgin,
  • jedna czerwona papryka,
  • 2 szklanki rosołu z kurczaka,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • szklanka suszonych pomidorów (ważne by były to suche pomidory,które namaczamy w wodzie),
  • szklanka karczochów (z wodą ze słoika lub puszki),
  • szklanka pokrojonych zgrillowanych filetów z piersi kurczaka,
  • jedna bazylia rosnąca w doniczce,
  • makaron (najlepiej świeży),
  • parmezan,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

Suszone pomidory pokroić i namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną na sitku wycisnąć i odcedzić (warto pomidory włożyć do wody półgodziny przed przygotowywaniem makaronu). Grillować kurczaka na oliwie, aż będzie gotowy lecz niezbyt długo tak by mięso nie było zbyt suche.

Pokroić paprykę i smażyć na oliwie (przez około 3 minuty), dodać czosnek, smażyć przez około 30sekund.

Następnie dolać rosołu z kurczaka, octu balsamicznego.

Dusić paprykę w tym sosie.

Do papryki w rosole dodać odcedzone pomidory, karczochy, dolać trochę wody ze słoika po karczochach. Następnie dodać zgrillowanego, pokrojonego kurczaka, posiekaną bazylię.

Zmniejszyć „ogień”. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Podawać z parmezanem.