Kolejny przepis przygotowany przez biegającego kucharza www.kuba-pichci.pl
Przygotowanie: 30 min
Czas całkowity: 1 godz.
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 filety z ryby (np. mintaj)
- 3 duże cebule
- 1 puszka pomidorów (w sezonie mogą, a nawet powinny być świeże, poza tym okresem doskonale nadadzą się te pokrojone w kawałki i zapuszkowane)
- 4 ząbki czosnku
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie solimy i pieprzymy. Po kilkunastu minutach układamy na dnie naczynia do zapiekania.
Cebule obieramy, szatkujemy drobno i przekładamy do miseczki. Dodajemy do niej rozgniecione i pokrojone ząbki czosnku, grubo posiekana natkę i pomidory (bez odcedzania).
Warzywa doprawiamy do smaku (warto dodać kilka kropli tabasco) i mieszamy. Wykładamy je na rybę i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy (nieśli nie mamy pokrywki to może być folia aluminiowa) i wstawiamy na 30 minut do piekarnika. W czasie pieczenia można ugotować ryż, który doskonale pasuje do takiej rybki.
Smacznego!