Posiłek biegacza – ryba zapiekana w pomidorach

Kolejny przepis przygotowany przez biegającego kucharza www.kuba-pichci.pl

Przygotowanie: 30 min

Czas całkowity: 1 godz.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 filety z ryby (np. mintaj)
  • 3 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów (w sezonie mogą, a nawet powinny być świeże, poza tym okresem doskonale nadadzą się te pokrojone w kawałki i zapuszkowane)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie solimy i pieprzymy. Po kilkunastu minutach układamy na dnie naczynia do zapiekania.

- Wystartuj -

Cebule obieramy, szatkujemy drobno i przekładamy do miseczki. Dodajemy do niej rozgniecione i pokrojone ząbki czosnku, grubo posiekana natkę i pomidory (bez odcedzania).

Warzywa doprawiamy do smaku (warto dodać kilka kropli tabasco) i mieszamy. Wykładamy je na rybę i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy (nieśli nie mamy pokrywki to może być folia aluminiowa) i wstawiamy na 30 minut do piekarnika. W czasie pieczenia można ugotować ryż, który doskonale pasuje do takiej rybki.

Smacznego!