Posiłek biegacza – kurczak w marynacie jogurtowej

Kolejny przepis biegającego kucharza, autora bloga www.kuba-pichci.pl

  • Przygotowanie: 15 min
  • Czas całkowity: 60 min + kilka godzin marynowania
  • Ilość porcji: 3

Wartość odżywcza

  • 273 kcal
  • białko: 45 g
  • tłuszcz: 5 g
  • węglowodany: 10 g

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml jogurtu naturalnego 0%
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Pierś myjemy i kroimy w kawałki. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Jogurt mieszamy z przyprawami i rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem. Kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, by cały się nią pokrył. Odstawiamy w chłodnie miejsce na co najmniej kilka godzin (optymalnie na całą dobę). Wkładamy kurczaka do foliowego rękawa do pieczenia (może być również naczynie żaroodporne lub garnek rzymski z pokrywką) i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.

- Wystartuj -