Kolejny przepis biegającego kucharza, autora bloga www.kuba-pichci.pl
- Przygotowanie: 15 min
- Czas całkowity: 60 min + kilka godzin marynowania
- Ilość porcji: 3
Wartość odżywcza
- 273 kcal
- białko: 45 g
- tłuszcz: 5 g
- węglowodany: 10 g
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml jogurtu naturalnego 0%
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Pierś myjemy i kroimy w kawałki. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Jogurt mieszamy z przyprawami i rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem. Kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, by cały się nią pokrył. Odstawiamy w chłodnie miejsce na co najmniej kilka godzin (optymalnie na całą dobę). Wkładamy kurczaka do foliowego rękawa do pieczenia (może być również naczynie żaroodporne lub garnek rzymski z pokrywką) i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.