Posiłek biegacza – Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Przepis biegającego kucharza, zaklinacza smaku – www.kuba-pichci.pl

  • Liczba porcji: 6
  • kalorie: 232kcal
  • węglowodany: 36g
  • białko: 14g
  • tłuszcz: 3g

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 250 g mielonego mięsa (użyłem indyczego, choć może być inne)
  • 3 pomidory
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oregano (najlepiej świeżego, choć ja użyłem suszonego)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 6 średnich papryk
  • oliwa

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli 150 g kaszy zalewamy 300 ml wody i gotujemy na małym ogniu do czasu wchłonięcia całego płynu (około 20 minut). Odstawiamy, aby nieco przestygła.

Około dwie łyżki oliwy rozgrzewamy w rondlu, a następnie wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy mielone papryki i kmin, a całość trzymamy na ogniu przez minutę lub dwie cały czas mieszając. Dodajemy do ugotowanej kaszy. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oliwy i podsmażamy mięso do czasu jego zarumienienia, a następnie dodajemy pomidory pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę. Wyjęte pestki wraz z miąższem przecieramy przez sitko wprost na patelnię, aby nie stracić soku. Redukujemy sos o połowę.

W sporej misce mieszamy ze sobą kaszę, cebulę, mięso, rodzynki (wcześniej drobno pokrojone), koncentrat pomidorowy, a także posiekaną pietruszkę i oregano. Doprawiamy do smaku.

Odcinamy czubki papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy je farszem, przykrywamy odciętymi czubkami i układamy na naoliwionej blasze.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 175 st.C.

- Wystartuj -

Smacznego!