Lato całą swoją krasą zachęca nas do większego wysiłku fizycznego zarówno na treningach, jak i w pozostałym czasie wolnym. Upał i słońce „wytapiają” z nas niechcianą warstewkę tłuszczyku, ale i wodę i witaminy, co jednak zbyt pozytywne nie jest. Musimy zadbać o ich uzupełnienie.
Naturalnie, ale czy skutecznie?
Tak! Ale i również smacznie. Codzienne menu każdy z biegaczy powinien uzupełnić o pełne witamin, świeże owoce. Można je spożywać między posiłkami, lecz najskuteczniejsze uzupełnienie witamin nastąpi wówczas, gdy:
- Będziemy spożywać je na czczo,
- Rano, min. pół godziny przed śniadaniem,
- Bezpośrednio po treningu (uzupełnienie glikogenu cukrami prostymi i witaminami),
- Jako dodatek do potraw (niestety ogranicza to wchłanianie witamin).
Przepis na owocową rozkosz
Proponujemy przepis na owocową, orzeźwiającą bombę witaminową! Nie tylko pożytecznie, ale i smacznie…
Składniki na 10 porcji: Sposób przygotowania:
- 1 mały arbuz – Owoce umyj, osusz. Arbuz przekrój na pół. Z
- 4-5 moreli, 2-3 kiwi – miąższu powycinaj łyżeczką kulki odrzucając
- po 20dag jasnych i ciemnych winogron – pestki. Winogrona oderwij od gałązek, obierz
- 20 dag malin – kiwi i pokrój na kawałki, wydryluj czereśnie,
- 20dag jagód – przebierz maliny i jagody. Morele przekrój na
- 1 cytryna – połówki, usuń pestki. Zetrzyj cytrynę lub
- pół pęczka mięty – polej sokiem. Dodaj cukier i wymieszaj owoce.
- 3-4 łyżki cukru
Teraz wystarczy nałożyć owoce do salaterek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny (polecamy z lodami ;)), na koniec należy posypać posiekaną miętą i… gotowe!
Oby wyszło Wam na zdrowie, smacznego!