Makaron trzeba gotować, a kanapki robi się w pięć minut. Tylko, że niestety jedzenie ich zbyt często powoduje, że zaczyna nam brakować pomysłów co na kromce chleba, przekrojonej bułce czy toście ułożyć. Dlatego warto sięgnąć do gorącej przekąski, której przygotowanie zajmuje tyle samo czasu co zrobienie kanapki.
Niezawodna, sycąca i pyszna jest quesadilla. W zależności od tego co jest w lodówce robię ją z kukurydzą, szynką, fasolą, awokado, ostrymi papryczkami. Dzięki dużej ilości sera, pożywnym plackom torilli, quesadilla jest świetną przekąską dającą energię na wiele godzin.
Składniki:
- 2 pszenne tortille,
- tarty ser,
- kukurydza, czerwona fasola z puszki, szynka, ostre papryczki….
Przygotowanie:
Placki tortilli zmoczyć lekko wodą. Rozgrzać patelnię. Zmniejszyć „ogień”. Ułożyć placek, na nim ser i składniki, które mamy. Przykryć drugim plackiem. Na patelnię położyć pokrywkę. Po kilku minutach przełożyć placek na drugą stronę – używając talerza, który kładziemy na patelni. Poczekać aż quesadilla będzie gotowa, uważać by się nie spaliła. Podawać z guacamole, pomidorkami koktajlowymi.