Korzystaj wygodnie z naszego serwisu dzięki najnowszej aplikacji mobilnej dostępnej na Twojego Iphone’a i I’Pada!

Zamknij

Chleb razowy ze słonecznikiem czy żytni z otrębami pszennymi?

Chleb razowy ze słonecznikiem czy żytni z otrębami pszennymi?

SKŁADNIKI:

  • 1kg mąki razowej typ 2000 lub mąki żytniej,
  • 10dag drożdży (kostka),
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 4 szklanka ciepłej wody,
  • 1 szklanka słonecznika lub otrąb pszennych (opcjonalnie siemię lniane, pestki dyni, itp.).

WYKONANIE:

Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto - powinno być plastyczne. Wsypujemy pozostałe składniki - sól i dodatki. Odstawiamy na 20min., a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200'C oraz wykładamy dwie formy keksowe papierem do pieczenia. Po ustalonym czasie do form wkładamy ciasto (3/4 wysokości), które na koniec można posypać słonecznikiem.

Przez pierwsze 10min. pieczemy chleb w temperaturze 200'C, przez kolejne 45-50min. w 180'C.

Sprawdzamy patyczkiem czy chleb się upiekł i od razu wyciągamy z piekarnika do ostygnięcia.

Smacznego.

Zamknij