SKŁADNIKI:
- 1kg mąki razowej typ 2000 lub mąki żytniej,
- 10dag drożdży (kostka),
- 4 łyżeczki cukru,
- 4 łyżeczki soli,
- 4 szklanka ciepłej wody,
- 1 szklanka słonecznika lub otrąb pszennych (opcjonalnie siemię lniane, pestki dyni, itp.).
WYKONANIE:
Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto – powinno być plastyczne. Wsypujemy pozostałe składniki – sól i dodatki. Odstawiamy na 20min., a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200’C oraz wykładamy dwie formy keksowe papierem do pieczenia. Po ustalonym czasie do form wkładamy ciasto (3/4 wysokości), które na koniec można posypać słonecznikiem.
Przez pierwsze 10min. pieczemy chleb w temperaturze 200’C, przez kolejne 45-50min. w 180’C.
Sprawdzamy patyczkiem czy chleb się upiekł i od razu wyciągamy z piekarnika do ostygnięcia.
Smacznego.