fbpx
chleb razowy ze slonecznikiem czy zytni z otrebami pszennymi 01

Chleb razowy ze słonecznikiem czy żytni z otrębami pszennymi?

Zdrowe węglowodany dla biegacza to podstawa mądrego treningu. To wie już nawet raczkujące dziecko.
Spis treści Ukryj
  1. SKŁADNIKI:
  2. WYKONANIE:

SKŁADNIKI:

  • 1kg mąki razowej typ 2000 lub mąki żytniej,
  • 10dag drożdży (kostka),
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 4 szklanka ciepłej wody,
  • 1 szklanka słonecznika lub otrąb pszennych (opcjonalnie siemię lniane, pestki dyni, itp.).

WYKONANIE:

Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto – powinno być plastyczne. Wsypujemy pozostałe składniki – sól i dodatki. Odstawiamy na 20min., a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200’C oraz wykładamy dwie formy keksowe papierem do pieczenia. Po ustalonym czasie do form wkładamy ciasto (3/4 wysokości), które na koniec można posypać słonecznikiem.

Przez pierwsze 10min. pieczemy chleb w temperaturze 200’C, przez kolejne 45-50min. w 180’C.

Sprawdzamy patyczkiem czy chleb się upiekł i od razu wyciągamy z piekarnika do ostygnięcia.

Smacznego.

Razem
0
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzednie
9 bieg katorznika

IX Bieg Katorżnika i zwycięstwo wśród redaktorek

Następne
pomoc innym poprzez bieganie spartanie dzieciom

Pomoc innym poprzez bieganie - Spartanie dzieciom

Powiązane artykuły