Marka NORSAN od zawsze stała na stanowisku, że nasze jedzenie powinno być jak najbardziej naturalne

Marka NORSAN wierzy w żywność możliwie najbardziej naturalnego pochodzenia
Marka NORSAN wierzy w żywność możliwie najbardziej naturalnego pochodzenia
Partnerzy medyczni TreningBiegacza.pl

Firma produkująca naturalne suplementy omega-3, uważa że nasze dobre zdrowie zależy zarówno od odpowiedniego spożycia kwasów tłuszczowych jak i od tego, że żywność powinna być jak najbardziej naturalna.

Co to oznacza w praktyce? Marka NORSAN wyklucza stosowanie ryb hodowlanych. Stale rozwijający się przemysł hodowli ryb to nie tylko problem dla przyrody, np. biotopu norweskich fiordów. W przypadku hodowli ryb, pośrednio spożywamy również to, co ryby otrzymały w paszy, w tym różne chemikalia i antybiotyki. Z tego przekonania wynika zasada naturalności, że do produkcji olejów omega-3 używa się wyłącznie dziko żyjących ryb pochodzących ze zrównoważonego połowu, a nigdy ryb hodowlanych. Ponad to, NORSAN, w swoich produktach używa tylko naturalnych olejów rybnych, a nigdy koncentratów. 

Gdy pytamy przedstawicieli marki, dlaczego nie używają koncentratów słyszymy: „W rybach występuje naturalny kompleks ponad 50 różnych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 nie stanowią więcej niż 35%. Inne kwasy tłuszczowe to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, omega-6, omega-7, omega-9 i omega-11. Chociaż dawkowanie omega-3 odgrywa ważną rolę w naszej diecie, wierzymy, że ludzie odnoszą większe korzyści ze spożywania tego naturalnego kompleksu kwasów tłuszczowych, ponieważ trójglicerydy znajdują się w ich naturalnym stanie. W rozwoju produktu kuszące jest wyrabianie koncentratu omega-3, ponieważ zawiera on do 90% omega-3. Nie ma to jednak nic wspólnego z tym, co znajdujemy w przyrodzie, ponieważ w koncentracie naturalna struktura tłuszczów jest modyfikowana.” Faktycznie nie wiadomo jeszcze dokładnie, czy ta zmodyfikowana forma tłuszczu stanowi jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. Ponadto chemiczna modyfikacja kwasów tłuszczowych omega-3 powoduje, że są one bardziej niestabilne, a tym samym zwiększa ryzyko utleniania, co z kolei czyni je nieskutecznymi. NORSAN wierzy, że natura daje najlepszą odpowiedź. Dlatego w ich produktach stosowane są tylko naturalne oleje rybne, wysoko dozowane, ale nigdy skoncentrowane.

Marka przyznaje, że często otrzymuje również pytania dlaczego NORSAN nie oferuje produktów na bazie oleju krylowego? Jaka jest odpowiedź?

„Olej z kryla to dobry olej omega-3 z silnym przeciwutleniaczem. Jednak przy zachowaniu skutecznej dawki około 2 gramów kwasów omega-3 dziennie, koszty produkcji oleju z kryla byłyby bardzo wysokie, co w rezultacie doprowadziłoby do ceny dla konsumenta wynoszącej 200–300 EUR miesięcznie. Wielu producentów w celu obniżenia ceny detalicznej sprzedaje olej z kryla o obniżonej dawce omega-3, co stawia pod znakiem zapytania możliwość uzyskania pożądanych rezultatów. Z powyższych powodów produkcja oleju z kryla jest niezgodna z filozofią produktu NORSAN. Dodatkowo – jak przyznają właściciele firmy – nie chcemy zabierać kryla z oceanów. Zamiast tego stawiamy na zrównoważoną produkcję oleju z ryb oraz oleju wegańskiego jako alternatywy.”